2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Újabb hat évig megfigyelhetők a külföldön tartózkodó amerikaiak

Hír TV

2018. január 19., péntek 08:39, frissítve: péntek 08:51

Külföldi lapszemle.

Az amerikai képviselőház után a szenátus is megszavazta a külföldön történő megfigyelések újabb hat évre szóló meghosszabbítására vonatkozó törvényt – írja a The Washington Times. A törvény arra hatalmazza fel az amerikai hírszerző ügynökségeket, hogy külföldön az érintettek értesítése nélkül megfigyeljen célzott személyeket. A Szent Grálnak elnevezett hírszerző programot 65:34 arányban fogadták el a szenátorok, a törvényt most a Fehér Házba küldik aláírásra. Donald Trump elnök már jelezte, hogy aláírja. Bár a törvény a külföldi információgyűjtésről szól, törvényhozók és jogvédő szervezetek tiltakozása ellenére is benne hagyták az amerikai állampolgárok elektronikus levelei, telefonbeszélgetései és más kommunikációs csatornái megfigyelését, lehallgatását.

A török parlament újabb három hónappal, hatodszor is meghosszabbította a 2016. július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot az országban – írja az angol nyelvű török Hurriyet Daily News. A miniszterelnöki hivatal javaslatát egy nappal az után fogadták el, hogy a nemzetbiztonsági tanács és a minisztertanács is a meghosszabbítás mellett foglalt állást. Mindkét testület élén Recep Tayyip Erdogan államfő elnököl. A rendkívüli állapotot a 2016-os puccskísérlet után öt nappal, július 20-án vezették be Törökországban. Azóta eddig öt alkalommal hosszabbították meg: 2016 októberében, 2017 januárjában, áprilisában, júliusában és októberében.

A területi kérdéseken túlmutató különleges státusz mellett foglalt állást Jeruzsálem ügyében Ferenc pápa az Egyiptom szunnita vallási vezetőjéhez intézett levelében, számol be a Times of Israel. Az Ahmed el-Tajebnek írt levélben a pápa arról biztosította a szunnita vallási vezetőt, hogy szüntelenül Isten segítségét fogja kérni a valódi békéért. A jelenleg dél-amerikai apostoli látogatáson tartózkodó pápa a levélben úgy fogalmazott: imádkozik azért, hogy a hatóságok törekedjenek az újabb feszültségek elkerülésére és arra, hogy minden erejükkel támogassák az egyetértés, az igazság és a biztonság előmozdítását a Szentföld lakói számára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!