2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Új útvonalat találtak az Európába vágyó illegális bevándorlók

2019. november 8., péntek 12:31

Új útvonalat találtak az Európába vágyó illegális bevándorlók. Egyre több migráns indul el Észak-Afrikából a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek felé. Ennek ellenére a baloldali kormány nem kíván lépéseket tenni a tengeri migráció megállítása érdekében. Eközben az olasz belügyminiszter azzal hitegeti a lakosokat, hogy csökken az Itáliába érkező menekültek száma. A tárcavezető elődje, Matteo Salvini azonban cáfolta a hírt. Mint mondta: a baloldali kormány félre akarja vezetni az olaszokat.

Párizs egyes részeit sátortáborrá változtatták az illegális bevándorlók. A hatóságok ezért időről időre próbálják a luxus fővárosából kiszorítani a migránsokat. Párizs északi részén két migránstábort is felszámoltak. Összesen 1606 menekültek szállítottak el. Őket ideiglenes öt különböző sportlétesítményben helyezik el. A menekültválság 2015-ös kezdete óta ez volt az 59. hasonló jellegű rendőrségi akció. A menekültpárti civilszervezetek azonban ismét aggodalmunknak adtak hangot.

Továbbra sem világos, hogy az átmeneti szállás után mi lesz a migránsokkal. Hosszú távra kell gondolkodni nemcsak napokban. Hónapok óta kértük, hogy szállítsák el őket ezekből a táborokból. Azonban nem tudjuk hogyan tovább

- panaszkodott az egyik migránsvédő NGO munkatársa

A francia főváros prefektúrája szerint az ilyen táborok a bűnözői csoportok kialakulásának melegágyai, és a migránsok gyakran veszélyt jelentenek a környéken élők számára. A mostani rendőrségi akció ellenére is még mindig több ezer bevándorló vesztegel a fővárosba vezető utak mentén. A miniszterelnök eközben 20 javaslatot tett a bevándorlási politika szigorítására. A kormányfő a gazdasági bevándorlást kvótarendszerrel szabályozná, valamint korlátozná a menedékkérőknek járó egészségügyi szolgáltatásokat is.

Eközben biztonság politikai szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az Európába igyekvő migránsok új útvonalon próbálnak meg eljutni a kontinensre.

Egyre több illegális bevándorló indul el Észak-Afrikából a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek felé, abban bízva, hogy ott kevésbé szigorú ellenőrzés várja a majd őket, mint ha Gibraltárnál lépnének be az Unióba. A baloldali spanyol kormány ennek ellenére nem tervezi a szigetek felé irányuló tengeri migráció megállítását. Ez a menekült útvonal számít azonban a legveszélyesebbnek. Csütörtökön 9 halott migránsra bukkantak a a Kanári-szigeteken.

A Matteo Salvinit váltó új olasz belügyminiszter ezalatt azt állítja, hogy 55 százalékkal csökkent a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba érkező migránsok száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. A tárcavezető elődje, Matteo Salvini azonban cáfolta a hírt. Mind mondta: a baloldali kormány fél akarja vezetni az olaszokat. A legtöbb menedékkérő ugyanis az elmúlt 2 hónapban érkezett Itáliába, amióta az új kormány hatalmon van.

HírTV