2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Új szakasz kezdődik a Donald Trump elleni alkotmányos felmentési eljárásban

Hír TV

2019. november 27., szerda 11:50

Folytatódik az amerikai elnök ellen indított alkotmányos felmentési eljárás. A demokrata párti képviselőház illetékes bizottságai az elmúlt két hétben számos magas rangú tisztviselőt hallgattak meg, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek arra, hogy Donald Trump visszaélt hatalmával. Az erre vonatkozó bizonyítékokat jövő héten ismertetik a bírói testülettel.

Új szakaszába lép az amerikai elnök ellen folytatott alkotmányos felmentési eljárás. Az elmúlt két hétben megtartott meghallgatások során gyűjtött bizonyítékokat a Hálaadási ünnepség után, december 3-án mutatja be a demokrata párti képviselőház. A bírói testület ezekre alapozva dönti el, hogy előkészíti-e a hivatalos vádemelést az Egyesült Államok első embere ellen, amiről aztán a Kongresszusnak kell szavaznia.

Nem ez az első alkalom, hogy a demokrata párti képviselők az amerikai elnök vétkességét próbálják bebizonyítani. Több mint két éven keresztül tartott az a vizsgálat, ami Donald Trump oroszokkal való összejátszására próbált bizonyítékokat találni a 2016-os választási kampány során. Ez nem járt sikerrel. A demokraták most egy névtelen bejelentés után kezdtek vizsgálódni. Az információ szerint az amerikai elnök megzsarolta az ukrán államfőt, hogy az segítsen feltárni egyik politikai vetélytársa korrupciós ügyeit, különben visszatartja a Kijevnek nyújtott katonai segélyt. Az amerikai elnök és a republikánus képviselők ezt tagadják.

Szakértők szerint kevés az esély arra, hogy a demokraták kezdeményezés sikeres legyen. Ha ugyanis a képviselőház megszavazza a vádakat, azt a republikánus többségű szenátusnak még mindig kétharmados többséggel el kellene fogadnia. Amennyiben ez mégis bekövetkezne, Donald Trump lenne az első amerikai elnök, akit ezzel az eljárással távolítanak el az elnöki székből.

 

Hír TV