2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Új rakétarendszert teszteltek Kim Dzsong Un felügyelete alatt

Újfajta rakétarendszert tesztelt szerdán Észak-Korea, és ezúttal is - akárcsak a múlt heti rakétakísérlet esetében - Kim Dzson Un észak-koreai vezető felügyelete alatt - derül ki a KCNA phenjani állami hírügynökségben csütörtökre virradóra kiadott jelentéséből.

  • Új rakétarendszert teszteltek Kim Dzsong Un felügyelete alatt

Kim Dzsong Un felügyelte a kísérletet egy "új típusú, nagy kaliberű, többször bevethető, irányítható rakétarendszerrel", és a teszt igazolta a rakéták harcászati és műszaki jellemzőit, továbbá csapásmérő képességüket. Az új rakétarendszert főszerephez jut a szárazföldi katonai hadműveletekben - írja a KCNA.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerda reggel adott hírt arról, hogy Észak-Korea két rakétát lőtt ki az északkeleti parton fekvő Vonszan közeléből. Mindkét rakéta mintegy 250 kilométert tett meg közel 30 kilométeres magasságban repülve. A fegyvereket mozgatható rakétaindító-állásról lőtték ki. Észak-Korea múlt csütörtökön is fellőtt két rövid hatótávolságú rakétát ugyanonnan, de azok a rakétát ezeknél nagyobb utat tettek meg és nagyobb magasságban.

A múlt héten is egy nappal a kísérlet után adott hírt róla a KCNA, közölte, hogy a Kim Dzsong Un által figyelemmel kísért "új típusú taktikai irányított fegyver" indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival.

A Reuters érdeklődésére washingtoni kormányilletékesek azt mondták szerdán, hogy az újabb észak-koreai rakétakísérletek ellenére megtartják a hamarosan kezdődő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot, s a tervek nem változtak.

A múlt heti volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben. A találkozóra azért volt szükség, mert Trump és Kim februári vietnami találkozója után a két fél között megrekedtek a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások.

Észak-Korea legutóbb májusban hajtott végre a múlt csütörtökihez és a szerdaihoz hasonló rakétakísérletet.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közölte szerdán, hogy a közelmúltbeli észak-koreai rakétakísérletek nem szegik meg azokat az ígéreteket, amelyeket Kim tett Trumpnak, de Phenjannak még közölnie kell, hogy mikor folytatódnak a szakértői szintű tárgyalások az atommentesítésről.

"De fel kell tennünk a kérdést, hogy mikor veszi kezdetét a tényleges diplomácia, mikor kezdődnek meg a szakértői szintű tárgyalások az atommentesítésről, mivel Kim Dzsong Un június 30-án megismételte, hogy kész erre. Mi még várunk arra, hogy halljuk ezt Észak-Koreától" - fogalmazott Bolton.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!