2019. október 20.,
vasárnap, Vendel napja

Új nevet kapott a volt jugoszláv tagállam

Hír TV

2018. október 20., szombat 12:46

Lezárult a névvita Macedóniában. Az ország parlamentje megszavazta, hogy a jövőben Észak-Macedóniának hívják a nyugat-balkáni területet. A névváltoztatás egy 27 éves vitát zárt le, egy megállapodás értelmében Görögország nem fogja gátolni a macedónok NATO-és EU-csatlakozását.

Megszavazta a macedón parlament az alkotmánymódosítást, így a nyugat-balkáni országot a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni. A 120 tagú parlament 80 képviselője voksolt igennel, 39 pedig nemmel arra, hogy megváltoztassák az ország alaptörvényét.

Megállapítom, hogy az országgyűlés megszavazta a Macedón Köztársaság alkotmány módosításának megindítását, 80 igen szavazattal, annyival amennyi a kétharmados szabály szerint megkívánt. – hirdette ki az eredményt Talat Xhaferi a Macedón parlament elnöke. A szavazás előtt Zoran Zaev balközép kormányfő kijelentette, amennyiben első körben nem sikerül módosítani az alaptörvényt, előrehozott választásokat fog kezdeményezni.

Történelmi ez a nap az országunk számára. történelmet írtunk ma. a polgárok nagy többsége, a népszavazáson voksolt a megállapodás támogatására és az országunk NATO tagságára. Ma a macedón országgyűlés követte az emberek akaratát, kétharmados többséggel, hogy a nyugati szövetség, a világ legnagyobbjának nyitott ajtói elé lépjünk. – ünnepelte a döntést Zortan Zaev, immáron Észak-Macedónia miniszterelnöke. Macedónia és Görögország júniusban állapodott meg abban, hogy lezárja a Macedónia nevéről szóló, 27 éve húzódó vitát. A megállapodás értelmében Macedónia megváltoztatja a nevét, cserébe pedig Görögország a jövőben nem gátolja a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.