2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Új megállapodást szeretne a brit kormányfő a Brexitről

Hír TV

2019. augusztus 22., csütörtök 17:50

A Párizsban tárgyaló Boris Johnson szerint ez meg is valósítható Nagy-Britannia Unióból való kilépésének október 31-ei határidejéig.

Berlin után Párizsba utazott a brit miniszterelnök, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről tárgyaljon a francia köztársasági elnökkel. Boris Johnson célja, hogy új Brexit-megállapodást kössön Brüsszel, mert a kilépés feltételrendszeréről rendelkező paktum előnytelen Nagy-Britannia számára.

A miniszterelnök szerint az általa javasolt változtatásokat meg lehet valósítani a kiválás október 31-ei határidejéig.

"Szeretném világossá tenni, hogy megállapodásra akarunk jutni. Úgy hiszem, minden lehetőség adott ahhoz, hogy megtaláljuk a közös nevezőt, és egy kölcsönösen jó konvenció szülessen. Berlinben azt tapasztaltam, hogy a kancellár asszony nyitott a párbeszédre, sőt, úgy éreztem, hogy Angela Merkel még bátorított is"

- mondta Boris Johnson.

A francia elnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint nincs lehetőség a dokumentum újratárgyalására.

"Egyértelműen fogalmaztam, amikor azt mondtam, hogy az ír - észak-ír határon nem létesülhet fizikai határzár a Brexit után. A határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás a stabilitást hivatott megteremteni az Ír-szigeten. Ezt tudomásuk kell venni, és e szerint kell eljárni. Ennek földrajzi, illetve gazdasági okai vannak, és ezt kívánja a józan ész is"

- jelentette ki Emmanuel Macron.

A francia államfő hozzátette, az egyezmény nélküli Brexit az Európai Uniónak és a királyságnak sem érdeke. Éppen ezért a miniszterelnökön múlik, milyen sorsot választ országának.

Boris Johnson többször is kifejtette, hogy október 31-ével legkésőbb kilép az ország az Európai Unióból. Akár megállapodás nélkül is. Ezt azonban a brit parlamenti képviselők többsége ellenzi. Erre hivatkozva 3-szor is leszavazták a Brexit-javaslatot, amit az előző kormányfő lemondásához vezetett.

Hír TV