2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Új korszak kezdődhet hazánk és Brüsszel kapcsolatában

Visszafogottságra intett Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen. Egy interjúban a német politikus elmondta, a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy az unióban nem fogadják el őket teljesen. Mindez jó hír a magyar kormánykoalíciónak, a Fidesz—KDNP tizenhárom képviselője támogatta Von der Leyen megválasztását. Az ellenzékből viszont a nyilatkozat miatt már kritika érte az új vezetőt.

  • Új korszak kezdődhet hazánk és Brüsszel kapcsolatában

Alig rajtolt el, máris ellentmondások feszítik a magyar ellenzéki pártok strasbourgi együttműködését. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a májusi EP-választásokat követően, Cseh Katalin momentumos képviselővel közösen hirdette meg a Mi Európánk Kerekasztal kezdeményezést. Szerdán időközben lezajlott az „ellenzéki kerekasztal”, a beszélgetés tartalmáról azonban kevés információ látott napvilágot.

Ujhelyi közleményében úgy fogalmazott: számos ügyben előreléptek, s a jövőben rendszeresítik a találkozókat. A részletekre azonban nem tért ki, ezért tegnap telefonon kerestük meg az MSZP-s EP-képviselőt. Ujhelyi leszögezte: a nyilvánossággal egyelőre nem osztanak meg részleteket. – Nem azért, mert nincs miről beszámolnunk – válaszolta, majd hozzátette: a kerekasztallal egy szakmai fórumot hoztak létre, azt nem akarják kommunikációs célokra felhasználni. A politikus arról azonban nem osztott meg részleteket, hogy pontosan milyen szakpolitikai ügyeket tárgyaltak.

Azt is megkérdeztük a képviselőtől, hogy társaságuk az Európai Parlamentben többséghez jutott Európai Néppárt, a frissen megszavazott Európai Bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, esetleg a Fidesz ellenzékeként határozza-e meg magát? – Az Európa-ellenes erők ellenzéke vagyunk, amihez a Fidesz is tartozik – válaszolta Ujhelyi.

Máshogyan emlékszik a történtekre a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton. – Ha egy találkozón ott ül az összes magyar ellenzéki párt, nyilván nem Von der Leyen ellenzékeként határozzák meg magukat – mondta a képviselő. Gyöngyösi elmondta, szerinte a kerekasztal feladata, hogy egyes „összmagyar kérdésekben”, mint kisebbségvédelmi ügyekben, autonómiakérdésekben, közös magyar álláspontot dolgozzanak ki. A jobbikos képviselő ezért a Fideszt is meghívná a találkozókra. Ujhelyi állításával szemben Gyöngyösi azt is közölte: rendszeres találkozókról nem állapodtak meg, a jövőben ad hoc jelleggel fognak összeülni.

 A német politikus láthatóan nem Jean-Claude Juncker erőszakos politizálását folytatja majd

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

 

Miközben az ellenzék uniós szinten is összefogással küzd, a kormánypárt sikerrel zárja a hetet. Több német lap egyszerre publikált interjút Ursula von der Leyennel, amiből kiderül, szakít elődje, Jean-Claude Juncker erőszakos politikájával. A német politikus elmondta: a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, nem fogadják el őket teljesen. – Ha ilyen kiélezett vitákat folytatunk, akkor az azzal fenyeget, hogy egész népek és országok gondolják majd azt, hogy mindannyiukat kifogásoljuk, amikor konkrét hiányosságokat teszünk szóvá – mondta Von der Leyen. A leendő elnök a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete, illetve az olasz államháztartás ügyében is visszafogottságra intett. – Mindannyiunknak meg kell tanulni, hogy mindig teljes jogállamiságra kell törekedni, de senki sem tökéletes – tette hozzá.

Ursula Von der Leyen nyilatkozata igazolja a magyar kormánykoalíció politikáját, a Fidesz–KDNP tizenhárom európai parlamenti képviselője támogatta a jelöltet, az ellenzék azonban most idegesen reagált a német politikus szavaira. Ujhelyi István közleményében úgy fogalmazott: Von der Leyen „vagy nincs képben az unió ezen szegletében zajló folyamatokkal, vagy besétált az orbáni agymosó rendszer csapdájába.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!