2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Új kormánya van Montenegrónak

Megválasztotta az új montenegrói kormányt csütörtökön az ország Cetinjében ülésező parlamentje, a miniszterelnök Dritan Abazovic lett.

  • Új kormánya van Montenegrónak

A 81 tagú parlament 45 képviselője támogatta az új, Európa-barát kormányt. Dritan Abazovic kormányfő azonnal le is tette esküjét a képviselők előtt.

A montenegrói közszolgálati televízió beszámolója szerint az új montenegrói kormánynak 18 minisztere és négy kormányfőhelyettese lesz.

Dritan Abazovic beszédében kiemelte, hogy az új kormány két oszlopra támaszkodik: a jogállamiságra és a gazdasági fejlődésre. Emellett öt főbb területen szeretnének előrelépést elérni: a korrupció elleni harc, a fenntartható befektetések, az európai integráció, a környezetvédelem, valamint a gyerekek és a fiatalok megerősítése terén.

A kormánypártok kisebbségben vannak a parlamentben, mindössze 16 képviselőjük van, ám élvezik a Milo Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) 30 képviselőjének támogatását is annak ellenére, hogy a DPS nem tagja a kormánynak.

Milo Djukanovic államfő március elején kérte fel Dritan Abazovic volt miniszterelnök-helyettest, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom vezetőjét a kormányalakításra.

Az előző montenegrói kormány február elején bukott meg, amikor a 81 tagú parlamentben 43-an támogatták a Zdravko Krivokapic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Az indítványt a kormánykoalíció kisebbik pártja, az URA adta be az ellenzékkel karöltve.

Zdravko Krivokapic a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék egy hajszállal megverte a balközép Szocialisták Demokratikus Pártját. A korábbi ellenzéki pártok a 81 tagú parlament 41 helyét szerezték meg. Az új kormányban Európa- és szerbbarát pártok is helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány megalakulása óta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Csaknem egy évvel az eset napvilágra kerülése után újabb és újabb részletek derülnek ki a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az egyik fő gyanúsított, a volt EP-alelnök Eva Kaili például a katari futball-világbajnokságra invitálta Roberta Metsola EP-elnököt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!