2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Új emberekkel erősít a megtépázott népszerűségű Macron

Új emberekkel erősíti a francia kormányt Emmanuel Macron. Az energiaügyeket is magába foglaló környezetvédelmi tárca élére politikust, a sportminisztérium vezetésére pedig egy civilt kért fel. A francia elnök népszerűségét a nyáron több botrány is megtépázta, miközben ősszel alkotmányos reformra készül.

  • Új emberekkel erősít a megtépázott népszerűségű Macron

A két legnépszerűbb miniszter távozott a francia kormányból. Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter kevesellte a kormány zöld elkötelezettségét és sokkalta az atomenergia arányát az áramellátásban. Laura Flessel sportminiszter, párbajtőr olimpiai bajnok pedig személyes okokkal indokolta a lemondását, miután Franciaország idén nyáron megnyerte a futball-világbajnokságot.

Az új környezetvédelmi miniszter, a korábbi zöldpárti képviselő Francois de Rugy lesz, a sporttárcát pedig ezentúl a román származású Roxana Maracineau felügyeli, akit olimpiai ezüstérmes úszóként ismerhet a világ.

Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége a mélyponton van nyár közepe óta, amikor kipattant az államfő volt testőrének verekedési ügye. Alexandre Benalla a május 1-i diáktüntetésen azonosító nélkül, rendőrségi rohamsisakot viselve több embert bántalmazott.

„Az elnök első éve egy sikersorozat volt, aztán hirtelen kisiklott a vonat. Mindenesetre van ideje még visszatérni a vágányra, hiszen még a hivatali idejének a felét sem töltötte ki” – magyarázta egy párizsi lakos.

A következő elnökválasztás csak 2021-ben lesz és az államfő pártjának kényelmes többsége van a francia nemzetgyűlésben. Emmanuel Macron ugyanakkor ambiciózus tervekkel vág neki a jövő tavaszi Európai Parlamenti választásnak.

„Valóban megtépázta a népszerűségét több botrány, de csak most jött vissza mindenki a nyári szünetből és szerintem van esélye arra, hogy megfordítsa trendet, de ehhez komoly döntéseket kell meghozni” – vélekedett egy másik fővárosi lakos.

Ősszel beindul a politikai nagyüzem és komoly konfliktusok várhatók, miután egy alkotmányos reform keretében Macron egyharmadával csökkentené a parlamenti képviselők létszámát, és arányosítaná a kétfordulós, inkább a nagyobb pártoknak kedvező választási rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!