2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Úgy próbálják megbuktatni az elnököt, ahogy ő az elődjét 38 évvel ezelőtt

Hír TV

2018. július 31., kedd 12:55

3 hónapja tart a polgárháborús helyzet Nicaraguában. Az utcai harcok és tüntetések miatt, illetve a kormányzat megtorló akciói miatt havonta 18 ezren kértek eddig menekültstátust a szomszédos Costa Ricában. 350 halottja van eddig az összecsapásoknak, az áldozatok többsége diák. Daniel Ortega, elnök a felszólítás ellenére nem mond le.

Közép-Amerika eddig legbiztonságosabb államának nevezett Nicaragua 3 hónapja az anarchia szélére sodródott. Április 18-án diákok és nyugdíjasok vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen: a nyugdíjakhoz és a társadalombiztosításhoz akartak hozzányúlni, hogy a költségvetés lyukait betömjék. A tüntetés azonban véres összecsapásba torkollt, az elnök hívei megtámadták a tiltakozókat. A következő hetekben már százezrek mentek utcára, és már nem a reformok, hanem az államfő, Daniel Ortega ellen.

„Minden nap az elnyomás csak nő. Az Ortega-család politikai gyilkosságokat rendel meg, az őrizetbe vetteket a hatóságok megkínozzák. Mi egy szabad, demokratikus országot szeretnénk, nem akarunk több diktátort ebben az országban” – mondja ez a tüntető, aki a 29-esnek nevezi magát.

A rendőrség és a kormánybarát félkatonai csoportok brutálisan léptek fel a tiltakozók ellen. Eddig nagyjából 350 halottja van az összecsapásoknak, többségük fegyvertelen diák.

„Daniel Ortega meg fog bukni, mert a napjai meg vannak számlálva. Senki nem szereti őt, és nem áll mögötte, csak három állam: Venezuela, Bolívia és Kuba. Ő egy politikai halott” – mondta egy másik tüntető.

Az elégedetlenek évek óta úgy látják, hogy Ortega korrupt családi vállalkozásként üzemelteti az országot, a tüntetések a rezsimről szólnak már. Az elnök szerint pedig szervezett puccs zajlik demokratikus úton megválasztott kormánya ellen.

Daniel Ortega 1980-ban került először hatalomra, hasonló módon, egy 40 évig tartó rezsimet buktattak meg gerillái. Az elmúlt 10 évben kiépített rezsim ellen most diákok vették fel a harcot, ugyanúgy maszkot viselve, mint annak idején Ortega szandinista csapatai.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!