2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Tüzet nyithatnak a sárgamellényesekre a rendőrök

Tüzet nyithatnak a francia katonák a tüntetőkre, ha életveszélyes helyzet alakul ki a demonstrációkon - jelentette be a párizsi régió katonai kormányzója. Bruno Le Ray közölte: nem szeretné tovább élezni a feszültséget, csak a békés tüntetőket akarja figyelmeztetni, hogy maradjanak távol a radikális tiltakozóktól. A hadsereg bevetése azonban komoly politikai vitákat szült.

  • Tüzet nyithatnak a sárgamellényesekre a rendőrök

Romok és törmelékek, betört kirakatok. Az elmúlt két hónap békés felvonulásai után múlt hét szombaton ismét csatatérré változott a francia főváros.

A sárgamellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, az egyenruhások pedig könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget. A békés demonstrálók közé keveredett radikálisok többször összecsaptak a rendőrökkel. Megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, felgyújtottak egy bankot és egy újságosbódét, a Champs-Elysée elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg.

Teljesen leégett az újságosbódénk. Láthatod, ha fel akarják gyújtani akkor meg is csinálják. Nem tudsz mit tenni - panaszkodott ez a francia nő. Párizsban 124 üzletet rongáltak meg és 27-et fosztottak ki.

A francia főváros legismertebb és legelőkelőbb sugárútján már pénteken elkezdték bedeszkázni a nagyobb áruházak, üzletek és éttermek kirakatait. Pedig a múlt heti pusztítás után a hatóságok betiltották a tüntetést Champs Elysées-n. A hadsereg is készül a sárgamellényesek mai tiltakozóakciójára.

A kormány bejelentette, hogy az Őrszem fedőnevű terrorelhárítási művelet keretében járőröző katonákat is mozgósítják. Több ezer egyenruhás teljesít szolgálatot Franciaország-szerte. Az lesz a feladatuk, hogy a diplomáciai és a kiemelt turisztikai látnivalókat megvédjék a demonstrálóktól.

A párizsi régió katonai kormányzója közölte: nem szeretné tovább élezni a feszültséget, de felszólítja a békés tüntetőket, hogy maradjanak távol a radikális tiltakozóktól.

Ha a katonák vagy azoknak a civileknek akiket védenek, az élete közvetlen veszélybe kerül, akkor tüzet is nyithatnak. Az Orly repülőtéren is volt már arra példa, hogy használták a fegyverüket. Tökéletes fel tudják mérni a fenyegetés mértékét– hangsúlyozta Bruno Le Ray tábornok. A hadsereg bevetése azonban komoly vitákat szült. 

Azt hiszem a katonák mozgósítása nagyon kockázatos. Bármi történik akkor ismét a kormányt fogják hibáztatni. Ez egy csapda, ezért a hadseregnek óvatosnak kell lennie – nyilatkozta ez a francia férfi.

A kezdetben a benzinárak emelése, majd később már a francia elnök lemondását követelő sárgamellényes mozgalom most szombaton immár a tizenkilencedik alkalommal vonul utcára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!