2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Tüntetők ismét akadályozzák a hongkongi repülőtér működését

Demokráciapárti aktivisták körülvették a hongkongi repülőteret és akadályozták az utasok bejutását a légikikötőbe vasárnap.

  • Tüntetők ismét akadályozzák a hongkongi repülőtér működését

A hongkongi vasúti társaság eközben a kormányzat és a reptéri hatóságok kérésére leállította a repülőtérre vezető vasúton a forgalmat. A South China Morning Post című napilap úgy tudja, hogy hatvan buszjáratot is felfüggesztettek.

Egy neve elhallgatását kérő tiltakozó újságíróknak azt mondta, a repülőtér megszállásával fel akarják hívni a világ figyelmét a nagyobb demokráciáért folyó küzdelmükre és arra, amit a kormányzat és a rendőrség tesz velük.

A hongkongi rendőrség közleményben azonnali távozásra szólította fel az aktivistákat.

Az aktivisták ülősztrájkja miatt a repülőtér augusztus első felében pár napra leállt, és közel ezer járatot kellett törölni. Az ülősztrájkra válaszul hozott bírósági határozat értelmében a hongkongi repülőtéren tüntetőknek tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk az intézmény működését, és csupán az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak.

Szombaton megállították a forgalmat a város öt metróvonalán is, miközben a tüntetők megpróbáltak átjutni Hongkong szigetéről a Kowloon-félszigetre. A tiltakozók általában a metrót használják arra, hogy eltűnjenek a rendőrség elől.

Noha a Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport szombatra meghirdetett demonstrációját a rendőrség nem engedélyezte, aznap mégis több ezer demokráciapárti tüntető vallási körmenetnek álcázott békés felvonulást tartott több központi kerületben. Később néhány csoport kukákból, jelzőtáblákból, utcai szemétből útakadályokat emelt.

A tiltakozókkal kialakult összetűzésben a rendőrök könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetettek.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek, eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott hongkongi kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.

A mintegy 7 millió lakosú város 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati irányítás alól.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!