2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Trump visszavonta a G7-csúcs zárónyilatkozatának támogatását

Hír TV

2018. június 10., vasárnap 09:09, frissítve: vasárnap 11:08

Visszavonta aláírását a kanadai G7-csúcs közös nyilatkozatáról az amerikai elnök - Donald Trump a kanadai kormányfő kijelentése miatt vonta vissza szignóját, Justin Trudeau ugyanis - már a találkozó után - sértőnek nevezte az amerikai védővám tarifákat, és július 1-től válaszlépéseket ígért az Egyesült Államokkal szemben. A személyeskedésig fajult diplomáciai vita ellenére az európai G7-es országok azt jelezték: ragaszkodnak a zárónyilatkozathoz.

Túl korán örült a G7-csúcs vendéglátója a záró sajtótájékoztatóján. A Szingapúrba tartó gépén Donald Trump Twitteren vonta vissza aláírását a dokumentumról.

Az amerikai elnök szerint Justin Trudeau „hamis állításokat közölt”. Donald Trump nehezményezte, hogy míg a csúcson Trudeau nyájasnak és szelídnek tűnt, a sajtótájékoztatóján már nagyon tisztességtelen és gyenge volt. Az amerikai elnök szerint Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, kormánya pedig „az amerikai piacot ellepő kanadai gépjárművek” ellen fontolgat védővámot bevezetni.

A kanadai kormányfői hivatal is a Twitteren reagált: szerintük Trudeau nem mondott semmi olyat a sajtótájékoztatón, amit a csúcs alatt nem közölt egyaránt négyszemközt és nyilvánosan Trumppal.

„Elmondtam az elnöknek, hogy július elsejétől életbe léptetjük megtorló tarifáinkat. Trump erre azt mondta nekem, hogy szerinte az hiba lenne. Természetesen egyetértettem, hogy ez nem az, amit szeretnénk tenni. Nem akarjuk az amerikai munkásokat büntetni. Nem akarjuk rontani a Kanada és az Egyesült Államok közötti kereskedelmet. De a kormány úgy döntött, illegális és elfogadhatatlan tarifákat szab ki, a kanadai acélmunkásokat és autógyártókat, a kanadai gazdaságot érő jogtalan és elfogadhatatlan vámtarifákra azonos mértékű választ kell adni. Nem akarom az amerikai munkásokat bántani. Ők a szomszédaink, a barátaink. De a feladatom az, hogy kiálljak a kanadai dolgozók, a kanadai érdekekért. Ezt szemrebbenés nélkül megteszem. Ezt fejtettem ki az elnöknek - ezek a szavak nem tetszettek Trumpnak” – jelentette ki a kanadai kormányfő.

Az elnök által utólag megtorpedózott nyilatkozatban a világ 7 legfejlettebb gazdasága egyetértett abban, hogy szabad, tisztességes és kölcsönös előnyöket biztosító kereskedelemre van szükség, és fontos, hogy a védővámok ellen harcoljanak.

A feszült tárgyalásokon az amerikai elnök olyan kereskedelmi övezet létrehozását is javasolta a G7 országok között, amelyben nem lennének sem vámok, sem állami támogatások, sem kereskedelmi korlátok. Szerinte így lehetne véget vetni az Egyesült Államok számára igazságtalan kereskedelmi gyakorlatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!