2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Trump után Putyin is találkozhat az észak-koreai diktátorral

Hír TV

2018. június 1., péntek 12:22, frissítve: péntek 17:24

Észak-Korea továbbra is elkötelezett a nukleáris leszerelés mellett - közölte az ázsiai kommunista ország vezetője, miután az orosz külügyminiszterrel találkozott Phenjanban. Kim Dzsong Un azt is hozzátette: reméli, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok kapcsolata, valamint a Koreai-félsziget atommentesítése fokozatosan lezajlik. Kim és Szergej Lavrov megállapodtak abban, hogy erősítik a két ország kereskedelmi kapcsolatait, az év során pedig az országok vezetőinek csúcstalálkozójára is sor kerül.

Yokota Megumi 13 éves volt, amikor észak-koreai titkosügynökök elrabolták és a kommunista országba vitték. A hidegháború alatt több mint egytucatnyi hasonló esetről számoltak be, az elrabolt japánok később leendő észak-koreai kémek kiképzésében kellett, hogy részt vegyenek, a japán nyelvet és kultúrát kellett megtanítsák.

A közelgő amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előtt sok érintett család azt reméli, hogy Donald Trump közbenjár eltűnt rokonaik érdekében.

Az emberrablások áldozatai, akiknek a távoli Észak-Koreában kellett várakozniuk, negyven évet töltöttek hihetetlen körülmények között bármiféle remény nélkül. Valószínűleg eljutottak már fizikai és mentális teljesítőképességük határára, ezért én szeretném arra kérni Észak-Koreát, hogy tegyenek végre lépéseket ez ügyben - mondta Yokota Megumi testvére, aki negyven éve hiába próbálta kiszabadíttatni testvérét. A nőről az észak-koreai kormány korábban azt mondta, meghalt, a család azonban ezt nem hiszi el.

Észak-Korea már tett engedményeket a fogva tartott külföldi állampolgárok ügyében, május elején három amerikai állampolgárt engedtek szabadon.

A június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozó megrendezése most ismét jó úton halad, azután, hogy a hónap közepén rövid időre megszakadtak a tárgyalások. A héten Washingtonba látogatott egy észak-koreai delegáció, hogy előkészítse a megbeszéléseket, Kim Dzsongün pedig az orosz külügyminiszternek mondta, hogy továbbra is elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése ügyében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!