2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Trump: Rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban

Szövetségi rendfenntartó erőket küld az amerikai elnök azokba a városokba, ahol elharapódzott az erőszak. Ezt ígérte Donald Trump amerikai elnök hétfőn újságírókkal beszélgetve a Fehér Házban. Közben a belbiztonsági minisztérium már arra készül, hogy 150 szövetségi ügynököt telepít Chicagóba, ahol eluralkodott a fegyveres erőszak.

  • Trump: Rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban

A sajtóbeszélgetésen az amerikai elnök leszögezte: nem megengedhető, hogy eluralkodjék a bűnözés az amerikai nagyvárosokban. Trump konkrétan az oregoni Portland, a michigani Detroit, az Illinois államban lévő Chicago, New York, a pennsylvaniai Philadelphia és a marylandi Baltimore városokat és a kaliforniai Oaklandet említette. Megjegyezte, hogy ezeket a városokat "liberális demokraták" irányítják.

"Rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban" - minősítette a helyzete az elnök. Kiemelte Chicagót, ahol a Chicago Sun-Times című helyi lap tudósítása szerint egyedül ezen a hétvégén tíz ember meghalt és több mint hatvanan megsebesültek a városban dúló fegyveres erőszak következtében. Ez a lap számolt be arról is, hogy a szövetségi belbiztonsági minisztérium a tárca 150 munkatársát küldi a városba a helyi rendfenntartók megsegítésére.

Lori Lightfoot, Chicago polgármesternője - aki korábban a homoszexuálisok jogainak egyik közismert harcosa volt - hétfőn kijelentette, hogy semmi szükség a városban arra, hogy "szövetségi erők az utcáról elvigyenek és fogva tartsanak " embereket, szerinte törvényellenesen. Az afroamerikai Lightfoot a múlt héten az afroamerikaiak által a fehérekre használt rasszista megjegyzéssel illette Kayleigh McEnanyt, a Fehér Ház szóvivőjét, amikor a chicagói fegyveres erőszakról nyilatkozott.

A chicagói polgármester hivatkozott arra is, hogy Portlandben már megjelentek a belbiztonsági tárca munkatársai, és mind a város, mind a tagállam vezetői tiltakoznak ez ellen. A nyugati parti Oregon legnagyobb városának, Portlandnek a polgármestere, Ted Wheeler, valamint az állam kormányzója, Kate Brown egyaránt demokrata párti politikus. A városban napok óta tart az erőszakba torkolló megmozdulások, amelyeket a rendőri erőszak és az úgynevezett rendszerszerű rasszizmus ellen szerveztek. Trump hétfőn "anarchistáknak" nevezte az erőszakhoz folyamodókat s dicsérte a szövetségi rendfenntartókat, mondván, hogy sok erőszakos tüntetőt tartóztattak le.

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió felmérést készített a demokrata párti irányítású városokban eluralkodott erőszakról. A felméréséből kiderül: New York városában az elmúlt két hónapban 340 százalékkal több volt a fegyveres erőszak, mint a tavalyi hasonló időszakban. A megkérdezett fehér amerikaiaknak a 80, az afroamerikaiaknak pedig a 81 százaléka szerint komoly probléma a közrend hiánya egyes nagyvárosokban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!