2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Trump mégis kötne külön megállapodást a britekkel

Hír TV

2018. július 13., péntek 11:49, frissítve: péntek 20:37

Lesz külön szabadkereskedelmi megállapodás Amerika és Nagy-Britannia között Theresa May brexit-tervére alapozva – ezt ígérte Donald Trump, aki csütörtökön érkezett négynapos látogatásra a szigetországba. Egy nappal korábban Trump még azt mondta, a May-terv nem tenné ezt lehetővé. Az amerikai elnök azt hangsúlyozta, hogy a nagyon erős kapcsolat alakult ki közte és a brit miniszterelnök között.

Új lendülettel vág neki Theresa May a brexit-tárgyalások folytatásának, miután az Európai Unióval való teljes szakítást pártoló külügyminiszter és brexit-miniszter is lemondott. A miniszterelnök kompromisszumos tervet nyújtott be a parlamentnek, amelyben vázolta, hogyan képzeli el a szigetország és az unió jövőbeni kapcsolatát.

„Az Európai Uniónak tett javaslatunk mértékben megfelel a brit választók akaratának. Az emberek arra szavaztak, hogy vegyük vissza az ellenőrzést a pénzünk, a törvényeink és a határaink felett, és mi pontosan ezt fogjuk tenni. Nem fizetünk többé évente nagy összegeket az Európai Uniónak, biztosítjuk, hogy az Európai Unió Bíróságának hatásköre megszűnik az Egyesült Királyságban, és gondoskodunk róla, hogy véget érjen az emberek szabad mozgása, ez egy olyan ígéret, amiből nem engedünk, az emberek szabad mozgásának vége” – közölte Theresa May miniszterelnök.

Az uniós állampolgárok, köztük a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok helyzetéről egyelőre csak annyit tudni, hogy vízum nélkül is lehet majd a szigetországba utazni, és világosan meghatározott keretek között továbbra is lehet majd munkát vállalni. Az Európai Unió bíróságának hatásköre ugyanakkor megszűnne Nagy Britanniában a javaslat szerint.

„Ez a terv biztosítja, hogy ne sérüljön az Egyesült Királyság szuverenitása és gazdasága. Visszaadja az Egyesült Királyság önállóságát és megvédi a gazdasági érdekeinket azáltal, hogy minimalizálja a kereskedelmi korlátokat. A tervünk teljesíti a brit emberek által egyértelmű utasítását a törvényeink, a határaink és a pénzünk feletti ellenőrzés visszavételére” – nyilatkozta Dominic Raab brexit-miniszter.

A szolgáltatások kereskedelmét kivonnák a közös szabályozás alól, de az árukereskedelemre érvényesek maradnának az uniós előírások. Donald Trump valószínűleg ezért üzente meg még nagy-britanniai találkozójuk előtt Theresa Maynek, hogy ilyen feltételek mellett kicsi az esélye egy szabadkereskedelmi megállapodásnak az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között.

Mérges, narancsszínű csecsemő

Donald Trumpot mérges, narancssárga csecsemőként ábrázoló lufit eregettek tüntetők Londonban, a parlament előtt. Az amerikai elnök négynapos látogatáson van az Egyesült Királyságban. A tüntetés szervezője a Hir TV-nek azt mondta: Trump megosztó politikájára akarták felhívni a figyelmet.

„Így latunk mi téged. Szánalmas és gyáva vagy. Mi elutasítjuk a politikádat. Mi elutasítjuk a te rasszizmusod, a szexizmusod, az idegengyűlöleted, amivel próbálod növelni a hatalmadat. Ez elfogadhatatlan. Az angol emberek nem akarjak, hogy itt legyél, nem fogadjuk el a véleményed, áés nem latunk itt szívesen” – üzente Matthew Butcher szervező.

A királynővel is találkozott

Donald Trump este a brit királynővel is találkozott. Feleségével, Melániával érkezett a hivatalos eseményre, amely katonai tiszteletadással kezdődött. A díszőrség megtekintésekor az elnök apró protokoll hibát vétett, emiatt Erzsébet királynőnek igyekeznie kellett, hogy ne az amerikai elnök háta mögött kullogjon végig. A vizit után teára voltak hivatalosak az elnök feleségével együtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!