2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Trump ma bejelentheti a szükségállapotot

Hír TV

2019. január 19., szombat 11:05, frissítve: szombat 12:56

Donald Trump ma este bejelentésre készül a mexikói fal építése miatti költségvetési vita ügyében. December 21-i óta az amerikai kormányzat részlegesen leállt, 800 ezer közalkalmazott nem kap fizetést. Az elnök azonban addig nem írja alá a finanszírozást biztosító költségvetést, amíg a kongresszus nem ad pénzt számára a fal építésére is.

Donald Trump péntek délután újabb twitter-politikai bejelentést tett: videoüzenetében ismételten tudatta az amerikaiakkal, hogy a mexikói határon súlyos a migrációs helyzet, ezért a biztonsági fal felépítése szükséges. „Mindenki tudja mostanra, hogy a déli határon humanitárius válság van. Ez egyúttal nemzetbiztonsági válság is. Régóta megy ez, évtizedek óta, de ez egyre rosszabb lesz, mivel egyre többen akarnak hazánk területére lépni” – így az USA elnöke.

Az elnök szerint azonban az amerikaiak sok bevándorlót nem akarnak Amerika földjén látni: sok bűnöző, drogkereskedő, embercsempész akar átkelni a határon. „Nemsokára fizetnem kell a havi albérletemet, és nincs pénzem. Szeretném tudni, hogy mikor kapok megint fizetést, mert nemsokára kitesznek a bérelt lakásból. Nem tudom fizetni” – panaszkodott egy múzeumi biztonsági őr.

A falépítés és az állami alkalmazottak fizetésének elmaradása közötti összefüggés ismert: az elnök addig nem hajlandó aláírni a kormányzati szervek költségvetési törvényét, amíg abban nem szerepel a mexikói biztonsági falra általa kért összeg. Ezt az ellenzéki demokraták nem fogadják el, ezért a képviselőházban áll a törvénykezési folyamat.

December 21-én állt be a részleges kormányzati leállás, 800 ezer közalkalmazottat érint ez, több nemzet park, múzeum, minisztériumi szervezet azóta zárva tart, az alkalmazottakat vagy kényszerszabadságra küldték, vagy egyszerűen nem kapnak fizetést. Sokan közülük január elejétől elkezdtek munkát keresni, mivel a kormányzati leállás vége nem megjósolható.

Péntek este aztán még egy twitter-üzenet érkezett Donald Trumptól, aki ebben jelezte: szombat délután a Fehér Házban nagy bejelentést fog tenni a határvita ügyében. Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy a szükséghelyzet beálltát fogja bejelenteni: ez esetben az elnök a kongresszus megkerülésével a honvédelmi büdzséből tudna pénzhez jutni a határvédelem megerősítésére.