2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Trump ma bejelentheti a szükségállapotot

Donald Trump ma este bejelentésre készül a mexikói fal építése miatti költségvetési vita ügyében. December 21-i óta az amerikai kormányzat részlegesen leállt, 800 ezer közalkalmazott nem kap fizetést. Az elnök azonban addig nem írja alá a finanszírozást biztosító költségvetést, amíg a kongresszus nem ad pénzt számára a fal építésére is.

  • Trump ma bejelentheti a szükségállapotot

Donald Trump péntek délután újabb twitter-politikai bejelentést tett: videoüzenetében ismételten tudatta az amerikaiakkal, hogy a mexikói határon súlyos a migrációs helyzet, ezért a biztonsági fal felépítése szükséges. „Mindenki tudja mostanra, hogy a déli határon humanitárius válság van. Ez egyúttal nemzetbiztonsági válság is. Régóta megy ez, évtizedek óta, de ez egyre rosszabb lesz, mivel egyre többen akarnak hazánk területére lépni” – így az USA elnöke.

Az elnök szerint azonban az amerikaiak sok bevándorlót nem akarnak Amerika földjén látni: sok bűnöző, drogkereskedő, embercsempész akar átkelni a határon. „Nemsokára fizetnem kell a havi albérletemet, és nincs pénzem. Szeretném tudni, hogy mikor kapok megint fizetést, mert nemsokára kitesznek a bérelt lakásból. Nem tudom fizetni” – panaszkodott egy múzeumi biztonsági őr.

A falépítés és az állami alkalmazottak fizetésének elmaradása közötti összefüggés ismert: az elnök addig nem hajlandó aláírni a kormányzati szervek költségvetési törvényét, amíg abban nem szerepel a mexikói biztonsági falra általa kért összeg. Ezt az ellenzéki demokraták nem fogadják el, ezért a képviselőházban áll a törvénykezési folyamat.

December 21-én állt be a részleges kormányzati leállás, 800 ezer közalkalmazottat érint ez, több nemzet park, múzeum, minisztériumi szervezet azóta zárva tart, az alkalmazottakat vagy kényszerszabadságra küldték, vagy egyszerűen nem kapnak fizetést. Sokan közülük január elejétől elkezdtek munkát keresni, mivel a kormányzati leállás vége nem megjósolható.

Péntek este aztán még egy twitter-üzenet érkezett Donald Trumptól, aki ebben jelezte: szombat délután a Fehér Házban nagy bejelentést fog tenni a határvita ügyében. Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy a szükséghelyzet beálltát fogja bejelenteni: ez esetben az elnök a kongresszus megkerülésével a honvédelmi büdzséből tudna pénzhez jutni a határvédelem megerősítésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!