2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump lecserélheti egyik miniszterét, mert más a véleménye

Hír TV

2017. december 5., kedd 17:17, frissítve: kedd 18:29

Továbbra is elkötelezett Európa mellett az Egyesült Államok – jelentette ki az amerikai külügyminiszter Brüsszelben, ahol a NATO és az EU szövetségéről tárgyal európai kollégáival. Rex Tillerson nem teljesen ért egyet Donald Trump elnök elszigetelődő külpolitikájával, ezért egyes hírek szerint hamarosan távozhat a posztjáról, bár szerinte ezek az értesülések nevetségesek.

Rex Tillersonra a színfalak mögött nehéz pillanatok várnak: arról kell meggyőznie Európa vezető politikusait, hogy továbbra is számíthatnak az Egyesült Államokra – annak ellenére, hogy Donald Trump elnök folyamatosan azt hangoztatja: Amerika mindig a saját érdekeit fogja előtérbe helyezni.

Amerika és az Európai Unió partnersége, ahogy mindenki tudja, régi keletű. Azon alapul, hogy közösek az értékeink, a céljaink a biztonság és a jólét tekintetében az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Mi továbbra is elkötelezettek vagyunk emellett – fogalmazott Tillerson.

A brüsszeli konferenciára összegyűlt európai NATO-tagországok azt várják az amerikai minisztertől, hogy kiálljon mellettük Észak-Koreával és Oroszországgal szemben. Moszkvával kapcsolatban Tillerson mindig keményebben fogalmaz Donald Trumpnál, aki nem ért egyet Oroszország szankcionálásával.

A német diplomácia vezetője még a NATO külügyminisztereinek találkozója előtt azt mondta, hogy új korszak kezdődött a világban azzal, hogy Donald Trump meghirdette az Amerika az első politikát. Elemezzük a legfontosabb változást, amivel nyugati világunk és valójában az egész világ szembe kell nézzen: ez az Egyesült Államok visszavonulása Donald Trump alatt a nyugati vezetésű globális egység megbízható szavatolójának szerepéből. Ez olyan változást hoz a világrendbe, aminek azonnali következményei vannak a német és az európai érdekekre nézve – jelentette ki Sigmar Gabriel.

Rex Tillerson tárgyalási pozícióját gyengíti, hogy a Fehér Házból kiszivárogtatott hírek szerint az elnök olyan külügyminiszterre cserélné, akivel kevesebb vitája lenne. Tillerson hivatalosan nevetségesnek nevezte a leváltásáról szóló híreszteléseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!