2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 17:30

Trump leállítja a kormányzati munkát, ha nem szavazzák meg a fal felépítését

Hír TV

2018. július 30., hétfő 12:12, frissítve: hétfő 12:52

A kormányzati munka leállásával fenyegette meg a törvényhozást az amerikai elnök, amennyiben a demokrata párti képviselők nem szavazzák meg a bevándorlási törvény módosításait. Donald Trump még a kampányban tett ígéretet arra, hogy falat épít a mexikói határra, ám ezt eddig a republikánus többség ellenére sem tudta keresztül vinni. Közben az amerikai elnök nemcsak a törvényhozással, hanem még a sajtóval is folyamatoson háborúzik.

Arizonában az Egyesült Államok és Mexkió határán kerítés segíti az amerikai járőrök munkáját a bevándorlókkal szemben. Ennek helyére építtetne falat az amerikai elnök. Donald Trump még a 2016-os választási kampányban ígérte meg a határvédelem szigorítását.

„Ha látják a gyöngeségünk, milliók jönnek. Meg kell erősítenünk a határokat. Fel fogjuk építeni a falat. Felépítjük a falat. Már elkezdtük. Már elkezdtük San Diegoban” – ígérte egy hete a nevadai választóknak, akik a novemberi időközi választásra készülnek.

Trump 25 milliárd dollárt kért a határfal megépítésére, erre eddig több mint másfél milliárdot irányoztak elő. Sőt a Kongresszus amúgy republikánus házelnöke is azt közölte, hogy a kért összegből csak 5 milliárd dollárt hajlandók megszavazni. Ez is mutatja, hogy még a pártján belül is megosztottak a képviselők a kérdésben. Utoljára júniusban bukott el az ötlet.

Az elnök, látva az elhúzódó döntési folyamatot, a kormányzati munka felfüggesztésével fenyegetőzik. Twitter-üzenetében azt írta, hajlandó leállítani a kormányzatot, ha a demokraták nem szavazzák meg a határvédelem megerősítését, amelyben a fal is szerepel. Szerinte meg kell szüntetni a vízumlottót, és az érdemeik alapján kell beengedni a bevándorlókat. Az országnak a legjobb emberekre van szüksége” – írta az amerikai elnök.

„Ha 100 százalékban megadjuk nekik, amit akarnak, és megduplázzuk, még akkor sem szavazzák meg, mert szerintük az jó érv a választásokon. Szerintem ez azért jó a számunkra, mert az erős határok, és hogy megszűnnek a bűncselekmények az számunkra jó” – mondta Trump pénteken a portugál elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a Fehér Házban.

Az amerikai elnök eközben a sajtóval is folyamatos harcot vív: hagyományos kommunikációs csatornáján jelentette be, hogy találkozott a NYT többségi tulajdonosával, és nagyon jót beszélgettek. A legnagyobb liberális lap kiadója viszont arról számolt be: Arthur Gregg Sulzberger elmondta az amerikai elnöknek, hogy aggódik sajtóellenessége miatt, amely szerinte nagyon káros Amerika számára, az újságírókkal szembeni viselkedése pedig veszélyes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!