2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Trump kereskedelmi háborúja közelebb hozza Kínát és Európát

Hír TV

2018. július 16., hétfő 12:18, frissítve: hétfő 16:03

Donald Trumpnak is üzentek Pekingből az EU vezetői, akik Kínával tárgyalnak a szabadkereskedelem erősítéséről. Brüsszel és Peking egyre közelebb kerül egymáshoz, az Egyesült Államok által indított kereskedelmi háború miatt.

Tovább erősödik az Amerika-ellenes kereskedelmi kényszerszövetség az Európai Unió és Kína között. A két fél rendes évi találkozóján Pekingben az EU vezetői Donald Trumpnak is üzentek, hogy a bezárkózás és az importvámok politikája szembemegy mindazzal, amiért eddig Európa és az Egyesült Államok is együtt küzdött.

„Ma, ugyanazon a napon, amikor Európa Kínával találkozik Pekingben, Trump amerikai elnök és Putyin orosz elnök Helsinkiben tárgyal. Tisztában vagyunk azzal, hogy a világ szerkezete a szemünk előtt változik, és hogy közös felelősségünk, hogy a változással jobbá tegyük. Jusson eszünkbe itt Pekingben és ott Helsinkiben is, hogy az a világ, amit évtizedekig építettünk, néha vitákon keresztül, békét hozott Európának, fejlődést Kínának, és elhozta a Kelet és Nyugat közti hidegháború végét” – emlékeztetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Tusk közleményben kérte az európai, amerikai, kínai és orosz vezetőket, hogy ne pusztítsák el a fennálló világrendet. Szerinte a kibontakozó kereskedelmi háború a globális fejlődést veszélyezteti.

A német tárcavezető szerint Európának nem szabad hagyni, hogy egy agresszív, önző politikus: Donald Trump, egymásnak ugrassza az egyébként jól együttműködő partnereket.

Az amerikai büntetővámok által leginkább sújtott Kína egyre inkább nyitott az együttműködésre Európával.

„Kína és az EU kész tárgyalni a Kereskedelmi Világszervezet reformjáról és tökéletesítéséről, az alapelvek megtartásával, hogy a szabályok továbbra is támogassák a szabadkereskedelmet. Mi több, egy kommunikációs mechanizmust is létrehozhatunk” – mondta Li Ko-csiang, kínai miniszterelnök.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is bizakodó; ő úgy fogalmazott a találkozón, hogy Kína tudja, hogyan nyissa meg a gazdaságát, és képes is ezt megtenni, ha akarja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!