2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump húzása heves indulatokat válthat ki az arab világban

Hír TV

2017. december 4., hétfő 09:19, frissítve: hétfő 11:49

Veszélyes következményei lennének annak, ha az amerikai elnök elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának – mondta a jordániai külügyminiszter. Információk szerint Donald Trump szerdán tesz bejelentést erről. Trump korábban többször beszélt arról, hogy Izrael terveivel összhangban elismeri a várost a zsidó állam fővárosaként. A palesztintok és az arab világ szerint azonban szintén Jeruzsálem, illetve annak muszlimok lakta keleti fele lenne az önálló palesztin állam fővárosa is.

Egyes hírek szerint szerdán már azt jelentheti be Donald Trump, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A hozzá legközelebb álló tanácsadója, saját veje szerint azonban még semmi nem dőlt el.

„Csak azt tudom mondani, hogy az elnök meg fogja hozni a döntését. Még elemzi a tényeket, és amikor dönteni fog, ő lesz az, aki elmondja, nem én. Biztos akar lenni abban, hogy mindent a megfelelő pillanatban mond ki” – mondta Jared Kushner egy, a közel-keleti békefolyamatról rendezett washingtoni konferencián.

Trump még választási kampánya idején ígérte meg, hogy átköltözteti az amerikai külképviseletet a hivatalos izraeli fővárosból, Tel-Avivból Jeruzsálembe, ezzel pedig elismeri azt a zsidó állam fővárosaként. Kushner meglátása szerint a Közel-Keleten a muszlimokkal való megegyezés a kulcsa a regionális békének.

„Ha végignézünk a régión, van néhány olyan kérdés, ami aggasztja az embereket. Ott van Irán és a nukleáris tervei, valamint a kiterjedt regionális hatalmuk. Ott van az Iszlám Állam, amit a mostani kormánynak sikerült nagyon jól visszaszorítani, és már majdnem le is győztük őket. Ott van ez az ideológia, a szélsőségesség, nagyon sok vezetőn látom azt a muszlim világban, hogy szeretnék visszaállítani a vallást az eredeti állapotába, és megakadályozni, hogy elferdítsék azt. És ott van az izraeli–palesztin kérdés. Ha még erősebb stabilitást akarunk elérni a régióban, először is ezt kell megoldjuk” – mondta Trump.

Jeruzsálem zsidó fővárosként való elismerése azonban éppen ellenkező hatást váltana ki az arab világból. Izrael ugyanis egész Jeruzsálemet tartaná fővárosnak, a Palesztin Hatóság azonban a muszlim többségű Kelet-Jeruzsálembe tenné a leendő palesztin állam fővárosát. A jordániai külügyminiszter már jelezte Washingtonnak: ha Trump mégis izraeli fővárosként ismeri el Jeruzsálemet, az heves indulatokat és erőszakot váltana ki az egész arab világban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!