2020. május 30.,
szombat, Janka, Zsanett napja

Trump és Macron az ENSZ BT öt állandó tagjának tanácskozását szorgalmazza

MTI

2020. április 3., péntek 21:36

Donald Trump amerikai elnök és Emmanuel Macron francia államfő az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagjának tanácskozását szorgalmazta - jelentette be Judd Deere, a Fehér Ház helyettes szóvivője. A két elnök telefonon folytatott beszélgetést egymással.

A közlemény szerint a két államfő az új típusú koronavírus világjárványa miatti összehangolt intézkedéseket és az erőteljesebb közös fellépést - Deere megfogalmazásában: "a világjárvány legyőzését" - szeretné megvitatni a Biztonsági Tanács öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország képviselőinek részvételével. A tanácskozásra nem személyes részvétellel, hanem videokonferencia révén kerülne sor.

Elemzők ezzel kapcsolatban emlékeztetnek rá, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában hetek óta megbénult a munka, mert nézetkülönbségek vannak Washington és Peking között a vírus eredetének megítélésében.

Egy héttel ezelőtt a francia elnök már jelezte, hogy "fontos kezdeményezést" készít elő az amerikai elnökkel közösen, ám a bejelentését nem követte további konkrétum.

António Guterres, ENSZ-főtitkár pénteken egy sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, hogy az amerikai-francia javaslat nyomán akár már a jövő héten is meg lehetne tartani a tanácskozást.

 

MTI