2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Trump elmondta, milyen bevándorlókat látna szívesen

Hír TV

2018. január 12., péntek 08:07, frissítve: péntek 08:39

Az Egyesült Államoknak inkább Norvégiából kellene bevándorlókat szereznie, nem Afrikából meg a karibi országokból. Ezt Donald Trump mondta egy kétpárti bevándorlásügyi egyeztetésen a Fehér Házban. Az amerikai elnök trágár kifejezésekkel illette azokat a harmadik országbeli menekülteket, akik az Egyesült Államokba akarnak menni. Trump kijelentését demokrata és republikánus politikusok is elítélték.

Demokrata és republikánus képviselők előtt fakadt ki Donald Trump egy csütörtöki egyeztetésen, amikor kamerák nem voltak jelen. A beszélgetés leirata azonban kiszivárgott a Washington Posthoz. Egy kétpárti kezdeményezésről volt szó, ami többek között a Haitiról, El Salvadorból és az afrikai országokból érkező migránsok jogait garantálta volna, mire az amerikai elnök azt kérdezte: „Miért jönnek ezekből a szarfészek országokból az emberek Amerikába?” Majd hozzátette, hogy ő inkább norvég bevándorlókat szeretne.

„Finomkodhatunk itt, de legyünk őszinték, úgy tűnik, bebizonyosodott, hogy az amerikai elnök rasszista. Lenézi a színes bőrűeket és a szegény országokból érkezőket. Ez pedig újabb törést jelent Trump elnökségében, hiszen a hasonló megnyilvánulásait korábban nem sikerült megerősíteni, most viszont bizonyítható, amit mondott” – mondta Jim Acosta, a CNN fehér házi tudósítója.

Trump állítólag tavaly novemberben, egy fogadáson mondott olyanokat, hogy Haitin mindenki AIDS-es, Mexikóban mindenki nemi erőszakot követ el, Nigériában meg sárkunyhóban élnek az emberek. Azokat a kijelentéseket utólag cáfolta a Fehér Ház, de a mostanit nem.

„A Haitiról érkező bevándorlókkal Amerika is jól jár. Ők jelentik az olcsó munkaerőt, amire az amerikai cégeknek szükségük van. Haiti pedig befektetési célpont, ahová amerikai vállalkozások viszik a pénzüket. Csak Donald Trump a rasszizmusa miatt nehezen fogadja el ezt” – mondja egy haiti aktivista.

A bevándorlási törvénnyel kapcsolatban arról van vita, hogy melyik országból érkező illegális bevándorlókat lehet kitoloncolni. Jelenleg körülbelül 60 ezer Haitiról származó migráns él Amerikában, de egy tavaly novemberi törvénymódosítással Trump elérte, hogy 2019 nyarától a haiti migránsokat újra deportálni lehessen. Emiatt több tüntetés is volt az országban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!