2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump elmebajosnak nevezte bírálóit

Hír TV

2018. július 18., szerda 22:16, frissítve: szerda 22:44

Egyet előre, kettőt hátra – két napja magyarázza Donald Trump az orosz elnökkel tartott sajtótájékoztatón elhangzott kijelentéseit: az amerikai elnök, a republikánusok nyomására már nem vitatja, hogy az oroszok manipulálták a 2016-os amerikai elnökválasztást – legújabb Twitter-bejegyzésében ugyanakkor Trump ismét nekiment bírálóinak, akiket elmebajosnak nevezett. Szerinte, kritikusai inkább háborúznának Vlagyimir Putyinnal.

Keményen kikelt a bírálói ellen Donald Trump legújabb Twitter-bejegyzésében: „Putyin és én sok fontos témát megtárgyaltunk a találkozónkon. Jól kijöttünk, ami sok gyűlölködőt bosszant, akik egy bokszmeccset akartak látni. Nagy eredmények jönnek” – írta az amerikai elnök.

Az újabb kirohanásra 45 percet kellett várni. Az újabb tweetben az amerikai elnök arról értekezett, hogy kritikusai Trump-elmebaj szindrómában szenvednek. Később egy újságíró arról faggatta, hogy Moszkva még mindig támadja-e az Egyesült Államokat.

„Nem. Köszönöm mindenkinek. Nem volt még amerikai elnök olyan kemény Oroszországgal szemben, mint én. Csak meg kell nézni a számokat, amit elértünk, a szankciókat. Nézzék meg sajnos mi történt nemrég Szíriában. Szerintem Putyin elnök mindenki másnál, a médiánál sokkal jobban tudja. Érti és nem örül ennek, és nem szabadna boldognak lennie, mert nem volt még elnök olyan kemény Oroszországgal, mint én” – tette hozzá.

Trump a hétfői helsinki találkozóra utalt, amikor az orosz elnöknek adott igazat az amerikai titkosszolgálattal és az amerikai törvényhozással szemben. A szenátus hírszerzési bizottsága ugyanis nem kevesebbet állít, minthogy az orosz szolgálat Vlagyimir Putyin utasítására manipulálta az amerikai elnökválasztást Trump győzelme érdekében.

„Putyin elnök azt mondta, hogy nem Oroszország avatkozott be. Én csak annyit mondok, nem látom okát, miért is tettek volna ilyet” – hangoztatta Helsinkiben Donald Trump. Ezért a mondatért nemcsak a demokratáktól, de a republikánusoktól is megkapta a magáét, egyesek egyenesen hazaárulónak nevezték. Az Egyesült Államokba hazatérve az elnök kínos magyarázkodásra kényszerült.

„Egy kulcsmondatban a válaszom során azt mondtam: nem látom miért is tettek volna ilyet. Viszont amit valójában mondani akartam az az: nem látom, miért ne tettek volna ilyet. Egyfajta kettős tagadás” – mondta Trump.

Az amerikai elnök, mielőtt Putyinnal találkozott, a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján vett részt, majd Nagy-Britanniába látogatott. Akkor is össze-vissza nyilatkozott, az Európai Uniót például a kereskedelmi vita miatt azt Egyesült Államok ellenségei köré sorolta.

„Az Európai Unió tagállamai a barátaink. Oroszország pedig nem az. Ezt számtalanszor bizonyították az elmúlt években a Krím elfoglalásától az ukrán megszálláson át egészen a megcáfolhatatlan bizonyítékokkal alátámasztott tényig, hogy beavatkoztak a demokratikus választási eljárásunkba” – üzente az elnöknek a republikánus szenátorok vezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!