2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Trump: az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés még fontos

MTI

2020. április 25., szombat 06:49

Az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselete továbbra is fontos - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján a Fehér Házban pénteken este.

Az elnök fontosnak mondta az elővigyázatosságot és a higiéniai szabályok szigorú betartását.

Trump elmondta, hogy pénteken délután aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot. Azt emelte ki, hogy a csomagban elkülönítettek 30 milliárd dollárt a kis hitelintézetek és azok számára, amelyek "kisebbségi vagy nagyon rossz helyzetben lévő közösségeket szolgálnak ki". Ezzel az afroamerikai és a spanyolajkú kisvállalkozókat megsegítő hitelintézetekre utalt.

Az elnök megemlítette azt is, hogy már több mint 80 millió amerikaihoz érkezett meg az a csekk, amellyel a szövetségi kormányzat nyújtott egyszeri készpénzes segítséget a nehéz helyzetbe került családoknak. "Egy négytagú család 3400 dollárt kap, s ez nagyszerű, és mindenki megérdemli" - fogalmazott.

Bejelentette, hogy mivel a lélegeztetőgépekből az Egyesült Államoknak immár többlete van, ezért más országokat is segít. "A szövetségi kormánynak 10 ezer lélegeztetőgép áll a rendelkezésére, de ha akarjuk, még ennél is több lehet" - mondta. Hozzátette, hogy Washington most segíteni fog Mexikónak, Hondurasnak, Indonéziának, Franciaországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak is.

A konferencián Mike Pence alelnök a vírustesztek fontosságát emelte ki. Mint mondta: egy hónappal ezelőtt 80 ezer amerikain végezték el a koronavírus-tesztet, de péntek reggelig már mintegy 5,1 millió amerikait teszteltek.

Stephen Hahn, az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője bejelentette: a hivatal pénteken megadta az engedélyt az első, otthon végezhető tesztek használatára. A tesztet levélben küldik el a páciensnek, aki otthon egy vattapálcikával kenetet vesz, ezt levélben postázza az orvosnak, akitől majd megkapja az eredményt.

Újságírói kérdésre válaszolva Hahn elmondta: antitest-tesztekből már négyféle van forgalomban, és további teszttípusok forgalmazása várható. Az antitest-tesztekkel azt lehet kimutatni, hogy a szervezetben van-e a vírussal szembeni antitest, azaz ellenanyag, vagyis az illető átesett-e koronavírus-fertőzésen.

Mike Pence alelnök, aki a szokásoktól eltérően a rövid, alig egyórás sajtókonferenciát zárta, a járvány elleni küzdelem terén elért "különleges és gyors előrehaladást" dicsérte. "Ez egy csapat, egy küldetés" - mondta. Kiemelte a New York államban, New Jerseyben és Missouriban a járvány visszaszorításában elért eredményeket.

 

Los Angelesben óva intik a helyieket, hogy a melegnek ígérkező hétvégén kimozduljanak

Los Angeles vezetői óva intik a helyieket, hogy a melegnek ígérkező hétvégén a tengerparton strandoljanak, vagy túrázni induljanak a természetbe.

Dél-Kaliforniában a hétvégére 33 Celsius fokos meleget jeleznek előre a meteorológusok, és több helyi vezető amiatt aggódik, hogy a helybéliek nem tartják be a szigorú előírásokat.

"Muszáj emlékeztetni arra, hogy az otthon tartózkodást javasló polgármesteri rendelkezés változatlanul érvényben van" - írta Michael Moore, Los Angeles rendőrfőnöke a Twitteren pénteken. A rendőrfőnök leszögezte, hogy a most meghozott áldozatok megóvják Los Angeles lakóinak egészségét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az élet a lehető leggyorsabban térjen vissza majd a régi kerékvágásba.

A Los Angeles melletti Malibu polgármestere, Karen Farrer arra szólított fel mindenkit, hogy tartózkodjék a sztárok lakhelyeként ismert Malibu meglátogatásától. "Mindenki élvezze a saját környezetét vagy otthona kertjét" - mondta Farrer a CBS televízió helyi csatornájának. Hozzátette, hogy most mindenkinek nehezére esik nem kimenni a hegyekbe vagy a tengerpartra, de - mint fogalmazott - "meg kell hoznunk ezt az áldozatot, hogy megóvjuk e halálos betegségtől idős vagy sérülékeny embertársainkat".

Los Angeles az Egyesült Államok első nagyvárosai közé tartozott, ahol a koronavírus-járvány kirobbanásakor bevezették a kijárási korlátozásokat. A metropoliszban eddig több mint 17 ezer vírusfertőzöttet diagnosztizáltak, és 797 a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója pénteken azt jelentette be, hogy az egész állam területén csütörtökön 95 ember halt meg a vírusfertőzés következtében. A kormányzó elmondta azt is, hogy folyamatosan alacsony szinten van a kórházba szállított betegek száma, s ezt a korán bevezetett és szigorúan betartatott társadalmi elkülönülés és a kijárási korlátozások előírásaival magyarázta. "Ezek bíztató jelek" - fogalmazott, de egyelőre nem vázolta fel, hogy mikor indulhat újra a gazdaság és a mindennapi élet ebben a nyugati parti tagállamban.

 

MTI