2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Trump: Az Egyesült Államok nem lesz migránstábor

Hír TV

2018. június 18., hétfő 21:48, frissítve: hétfő 22:33

Az amerikai elnök nem akarja, hogy országa migránstábor legyen. Donald Trump szerint Európa nagy hibát követett el, azzal, hogy beengedett több millió embert, akik erőszakosan megváltoztatták az európai országok kultúráját.

Hétfőn több mint 150 migránst szállítottak spanyol kikötőkbe, akiket korábban a tengerből mentettek ki a hatóságok. Az európai határ- és partvédelmi ügynökség szerint Spanyolországban a tavalyihoz hasonlóan a menekültek számának növekedésétől tartanak, miután a 2015-ös uniós megállapodás nyomán a balkáni útvonalon megnehezült a bejutás a tagállamokba. Ennek ellenére, uniós szinten csökken a menekültkérelemért folyamodók száma.

„2017-ben 728 470 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az Európai Unióban, amely 44 százalékos csökkenést jelent 2016-hoz képest. Ez a második év, amelyben a csökkenést látunk, és a legutolsó, 2018 első 4 hónapjára vonatkozó a statisztikai adatok is azt mutatják, ez a trend folytatódik” – közölte Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője.

Az amerikai elnök reggeli Twitter-bejegyzéseiben írt arról, hogy nem akar olyan helyzetbe kerülni, mint Európa, ahol a szerinte erőtlen berlini koalíciós kormányt is a migránskérdés megrázkódtatja. Donald Trump úgy véli, „Németországban növekszik a bűnözés. Nagy hibát követtek el mindenütt Európában azzal, hogy emberek millióit engedték be, akik erőszakosan megváltoztatják kultúrájukat”.

„Az Egyesült Államok nem lesz migránstábor, nem lesz. Nézzék meg, mi történik Európában, nézzék meg mi történik máshol. Nem engedhetjük, hogy ez történjen az Egyesült Államokban. Az én elnökségem alatt nem” – hangoztatta az elnök.

Trump májusban hirdetett zéró toleranciát az illegális határátlépőkkel szemben. Emiatt április közepe és május vége között 2000 gyermeket választottak el így a szüleiktől. Az amerikai–mexikói határt illegálisan átlépő családokat egy gyűjtőközpontba szállítják, a gyerekeket pedig a szeretteiktől elválasztva egy sátortáborba viszik. Az eljárást már a sajtó egy része és az ellenzéki demokraták és az amerikai elnök felesége is embertelennek tartja.

Ennek ellenére a belbiztonsági miniszter kijelentette, hamisak azok a híradások, amelyek az amerikai sajtóban megjelennek a letartóztatott illegális bevándorló családok szétválasztásáról.

„Fontos megjegyezni, hogy megfelelően gondoskodunk ezekről a gyerekekről. Ne higgyenek a sajtónak. Élelmet biztosítunk nekik, orvosi ellátást, tanulást, mindent, amire egy gyereknek szüksége van. El kell végeznünk a munkákat, nem fogunk bocsánatot kérni ezért. A kormánynak világos az üzenete, ha illegálisan lépei át valaki a határt, az ellen vádat emelünk” – húzta alá Kirstjen Nielsen.

Donald Trump egyik fő ígérete volt a választási kampány során az illegális bevándorlás visszaszorítása. Az elnök a déli határ teljes hosszán kerítést húzna fel, de az építkezés máig nem kezdődött meg.

„Nem akarjuk elválasztani a gyerekeket a szüleiktől. Ebben biztosak lehetnek. Ha felépítjük a falat, elfogadunk törvényeket, megszüntetjük a kibúvókat, nem fogunk szembenézni ilyen választásokkal. Olyan rendszerünk lesz, ahol, akik menedékért folyamodnak, megtehetik, és azok, akik ebbe az országba akarnak jönni, törvényesen kérik majd” – ígérte Jeff Sessions igazságügyi miniszter.

A nemzetközi közösség is elutasítja az amerikai kormány gyakorlatát. Az ENSZ főtitkára szóvivője közölte: a menekült és migráns gyermekeknek nem szabad traumákat okozni azzal, hogy elszakítják őket a szüleiktől. Genfben a világszervezet Menekültügyi Főbiztosságának vezetője lelkiismeretlennek minősítette ezt az amerikai gyakorlatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!