2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump az eddigi legnagyobb gyomrost vinné be Kínának

Hír TV

2018. július 11., szerda 12:34, frissítve: szerda 15:10

Minden eddiginél durvább vámemelést tervez az amerikai kormányzat a kínai áruk ellen. 200 milliárd dollár értékű termékre vetnek ki augusztustól 10 százalékos vámot. A 6 ezer különféle termék között élelmiszerek, ásványi anyagok, fogyasztói és ruházati cikkek is vannak.

A washingtoni kormányzat az amerikai piacra szánt kínai elektrotechnikai termékekre is 10 százalékos büntetővámot vetne ki. A kereskedelmi minisztérium 6 ezer termékre javasolt különadót, amiből 200 milliárd dollár bevételt várnak. Múlt pénteken egy másik, 34 milliárdos csomag már életbe lépett. Donald Trump ezekkel kompenzálná Amerika 375 milliárd dolláros kereskedelmi deficitjét Kínával szemben.

„Trump azt mondja, hogy azért kellenek a vámok, mert egyenlőtlen a kereskedelem. Ez alapvető félreértés. Senki nem kényszeríti az amerikaiakat, hogy kínai árut vásároljanak. Ha a vámok miatt az amerikaiak ugyanannyi pénzből kevesebb szóját, mosógépet, autóalkatrészt tudnak venni, akkor Trump is meglátja, hogy a protekcionizmus rossz” – jósolta egy indiai közgazdász.

Az amerikai kereskedelmi kamara szerint a vámháború 2 és fél millió amerikai munkahelyet is veszélyeztet. „Elbocsátásokra lehet számítani, hiszen az import alapanyagok ára drágul, a termelés költsége nő, az amerikai áruk versenyképessége csökken, kevesebb lesz a bevétel. A fogyasztók pedig drágulásra számíthatnak” – mondta egy szakértő.

A vámháború miatt a Harley-Davidson, a GM és a Chrysler is felülvizsgálja a gyártókapacitásuk egy részének áttelepítését Ázsiába és Európába, hogy azokon a piacokon megőrizhessék a versenyképességüket.

Az amerikai védővámok kiterjesztését Kína nem hagyja válasz nélkül. „Az amerikai döntés a kereskedelmi hatalommal való visszaélés tipikus esete. Kína pedig dönteni fog a megfelelő válaszlépésekről. Ez a protekcionizmus és a multilaterális berendezkedés közötti harc, Kína pedig a nemzetközi szabadkereskedelem pártján áll” – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Donald Trump az európai árukat sem kíméli, az acél- és az alumíniumimportot már megsarcolta, és további termékekre – köztük európai autókra – a vetne ki védővámot.

„Nagyon aggasztó, hogy úgy tűnik, globális kereskedelmi háború kezdődik. Ez az egész világ gazdasági teljesítményét jelentősen rontani fogja és visszaveti a termelést, ami válságot okozhat” – aggodalmaskodott Tora Myhre, a norvég nemzetközi alap igazgatója.

A vámmal büntetett európai termékek friss listáját várhatóan augusztus végére állítja össze az amerikai kormányzat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!