2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Trump a közrenddel kapcsolatos nézeteit hangsúlyozta a West Point katonai akadémián

A hadsereg "maradandó" szerepét emelte ki az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján szombaton tartott beszédében Donald Trump amerikai elnök, aki az elmúlt hetek ország szerte zajló rasszizmusellenes tüntetései közepette a közrend védelmezőjének szerepében lépett fel.

  • Trump a közrenddel kapcsolatos nézeteit hangsúlyozta a West Point katonai akadémián

A New York melletti West Point akadémia végzős évfolyamának tartott beszédében Donald Trump azt mondta, "az önök közösen vállalt küldetése, hogy megvédjék országunkat, védelmezzék népünket, és továbbvigyék a szabadság és egyenlőség tradícióit, amelyek biztosításáért annyian áldozták életüket".

A Fehér Ház és magas rangú katonai vezetők között az elmúlt hetekben feszültség alakult ki a fegyveres erők amerikai földön való bevethetőségének kérdésében. Trump többször is azzal fenyegetett, hogy katonákat vezényel azoknak a tüntetéseknek a megfékezésére, amelyek azután robbantak ki, hogy egy minnesotai intézkedés során, rendőri kegyetlenkedés következtében életét vesztette George Floyd fegyvertelen afroamerikai férfi.

A Floyd halála nyomán kirobbant tiltakozások résztvevői az Egyesült Államokban máig fennmaradt rasszizmus és a rendőri brutalitás felszámolását követelik, s bár sokan felszólították az elnököt, hogy helyezkedjen egyértelmű álláspontra a rasszizmus elítélése ügyében, ő megszólalásaiban a "közrend" helyreállítását sürgette, s ez a kifejezés Twitter-bejegyzéseinek visszatérő elemévé vált.

Szombati beszédében Trump azt mondta, az Egyesült Államok kivételességét "intézményeinek a pillanatnyi indulatokkal és előítéletekkel szembeni maradandósága adja. Amikor viharos időket élünk, amikor rögös az út, az számít a legtöbbet, ami állandó, időtlen és örök".

Az országban hónapok óta tomboló koronavírus-járvány miatt az akadémia 1100 végzős hallgatójának az eseményt megelőzően két heti karanténba kellett vonulnia - jelentették amerikai médiumok, köztük a CNN hírtelevízió és a The New York Times című lap. Egyes megszólalók bírálták Trumpot, mondván, hogy politikai haszonszerzést szolgáló megjelenésével kockára tette a kadétok egészségét.

A republikánus párti elnök beszédében azt is kijelentette, hogy országa "véget vet a végtelen háborúk korszakának, s annak helyébe Amerika létfontosságú érdekeinek világosan megfogalmazott védelme lép".

Megjegyezte, hogy az amerikai fegyveres erőknek nem feladata sem más nemzetek újjáépítése, sem "olyan, távoli országok ősi konfliktusainak megoldása, amelyekről sokan még csak nem is hallottak". "Nem vagyunk a világ rendőrei" - tette hozzá.

Washington az elmúlt hónapokban terveket vázolt fel arra, hogy a közeli jövőben kivonja katonáit a világ több térségéből is, így Afganisztánból, Irakból és részben Németországból. Ez utóbbi elképzelés értelmében a Pentagon 9500 amerikai katonát vonna ki a Németországban tartósan állomásozó 34 500 katonából, ami ellenállást váltott ki még a republikánus törvényhozók között is. Múlt héten a kongresszus 22 republikánus tagja fordult Trumphoz, arra figyelmeztetve őt, hogy az Európában állomásoztatott erők jelentős csökkentése Oroszország érdekeit szolgálná, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeinek rovására.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt legújabb Facebook-bejegyzése arra utal, hogy Brüsszelben kiadták az ukázt: Soros kitartottjai, egyesüljetek! Márki-Zay Péter most azzal büszkélkedett a Facebook oldalán, hogy Daniel Freunddal, Magyarország "nagy barátjával" találkozott. A hírre a Vezércikk vendégei is reagáltak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsonyi vásárban gyilkolt volna egy 15 éves fiú

Karácsonyi vásárban gyilkolt volna egy 15 éves fiú

Őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Nyugat-Németországban, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült egy karácsonyi vásáron - közölték szerdán a német hatóságok. Az ország keleti felében hasonló gyanúval egy 16 éves fiatalt fogtak el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!