2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Trónra lépett az új japán császár

2019. október 22., kedd 12:11

Trónra lépett az új japán uralkodó. A távol-keleti ország korábbi vezetője, a 85 éves Akihito császár három évtizedes uralkodás után április 30-án távozott a trónról. Naruhito uralkodásával kezdetét vette a "reiva", azaz a gyönyörű harmónia korszaka.

"A japán alkotmánnyal és a császári házra vonatkozó törvényekkel összhangban trónra léptem”

– ezekkel a szavakkal foglalta el az új japán császár a mintegy hat és fél méter magas krizantémtrónt, az úgynevezett Takamikurát. Az ezeréves hagyománynak megfelelően a 19. századi öltözéket és fejdíszt viselő új uralkodó ígéretet tett, hogy a japán állam egységét jelképezve teljesíteni fogja kötelességeit.

A császári palota leghíresebb termében, a fenyőteremben megtartott ünnepségen 190 országból és nemzetközi szervezettől érkezett, mintegy kétezer rangos vendég, külföldi uralkodó, és közjogi méltóság vett részt, köztük Áder János köztársasági elnök. Az esős idő ellenére hatalmas ünneplő tömeg gyűlt össze a palota felé vezető úton, amikor elhaladt a császárt és a császárnét szállító konvoj.

„Az új császár fiatal és energetikus, kimagasló vezetői készségekkel. Remélem továbbra is támogatni fogja a japán embereket, akiknek már számos alkalommal kellett különböző természeti katasztrófákat átvészelniük”

– mondta egy japán nő.

Az ünnepség idejére Tokióban szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, mintegy 26 ezer rendőr vigyázta a szertartás zavartalanságát. A trónra lépés napján Japánban nemzeti ünnepet tartottak, a kormány ebből az alkalomból mintegy 550 elítéltnek adott kegyelmet.

„Nagyon jó lenne, ha az új császár is olyan jószívű lenne, mint az elődje, és ugyanolyan közel maradna az emberekhez”

– mondta egy ünneplő férfi.

Az 59 éves új uralkodó májusban vette át a hatalmat egy rövid ünnepség keretében, a mostani trónra lépéssel azonban a világ felé hivatalosan is bejelentette az uralkodóváltást Japán élén. Naruhito császár apját, a 85 éves Akihitot követi a trónon, akinek három évtizedes uralkodását a békét teremtő, azaz heiszei korszaknak nevezik. Naruhito trónra lépésével a reiva, azaz a gyönyörű harmónia időszaka kezdődött el Japánban.

HírTV