2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tőzsdespekuláns robbantott Dortmundban

2017. április 21., péntek 18:11

A 28 éves német-orosz állampolgár arra játszott, hogy a labdarúgók elleni merénylet hírére a klub részvényeinek értéke esni fog – ami számára nyereséget jelentett volna. A férfit egy Stuttgart melletti városban fogták el a német rendőrök.

Nem terrorakciót, hanem nyereségvágyból elkövetett támadást hajtott végre a dortmundi merénylő. A német hatóságok egy héttel a Borussia Dortmund labdarúgócsapat busza elleni pokolgépes támadás után fogták el a 28 éves, német-orosz kettős állampolgár gyanúsítottat.

Frauke Köhler ügyészségi szóvivő arról számolt be, kiderítették, hogy az illető gyanús opciós üzleteket kötött. „Eddig úgy tudjuk, 3 különböző opciót kötött a BD részvényeire. Ezekkel mind a részvényárak zuhanásaira fogadott. A gyanúsított április 11-én vette ezek többségét, tehát a támadás napján.” Tizenötezer részvényt vett. Arra játszott, hogy a támadás után az értékpapírok ára esik majd és így jókora nyereséget zsebelhet be. Erre akkor lett volna esély, ha a támadásban meghalnak vagy súlyosan megsérülnek játékosok.

Frauke Köhler szerint a támadó nyeresége annál nagyobb lett volna, ha minél jobban zuhannak a Borussia Dortmund részvényei. „Nem tudjuk még, mekkora lett volna a maximális profitja. Meg kell várni a pénzügyi nyomozók számításait” – mondta az ügyészség szóvivője, aki szerint egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a férfinak társai lettek volna.

Piaci szereplők szerint az elkövetőnek nem volt esélye arra, hogy megússza. Oliver Roth szerint „a bűntény nemcsak undorító és megrázó, hanem hülye is. Röviddel a támadás előtt kötött üzletet, amivel felhívta magára a figyelmet. Nagyon szigorúak a piaci szabályozások. A globális pénzügyi válság után minden banknak minden egyes kötést, minden pénzmozgást regisztrálniuk kell. Monitoringnak hívjuk, számítógépes programok működnek a szabálytalanságok kiszűrésére. Itt is erről volt szó. Üzletet kötni, majd manipulációval elérni nyereséget, nagyon buta ötlet volt, mert nyilvánvaló, hogy nem maradhatott titokban” – mondja ez a frankfurti bróker, aki szerint az akcióval a Borussia Dortmund csapatát, a klub vagyonát érte volna veszteség.

Bár az ügyészség egyelőre cáfolta, hogy társai lennének a férfinak, sajtóértesülések szerint a gyanúsítottat két orosz férfi segíthette, őket még keresik a német hatóságok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!