2019. június 26.,
szerda, János, Pál napja

Továbbra sem találják a robbantás feltételezett elkövetőjét

2019. május 26., vasárnap 11:21

Továbbra is nagy erőkkel keresik a pénteki lyoni robbantás feltételezett elkövetőjét. A hatóságok újabb felvételeket tettek közzé a férfiről, aki biciklivel menekült el a helyszínről. A detonációban 13 ember megsebesült, köztük egy nyolcéves kislány. A bevándorlásellenes Marine Le Pen terrorcselekménynek nevezte a pénteki robbantást.

Sokkolta a franca nagyvárost a pénteki robbantás.

Bárki, bárhol észrevétlenül lerakhat egy csavarokkal, bombával megrakott táskát.Ilyenkor kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzi magát az ember - mondta egy lyoni nő.

A lakosok egy része azt mondja nem szabad félelemben élni. 

Szerintem nem szabad változtatni a szokásos életmódunkon. Most is itt vagyok a piacon, mint minden reggel - nyilatkozta egy nyugdíjas.

Egy amerikai pár azonban azt mondta nagyon ijesztő, hogy ilyen sok támadást követtek el az utóbbi években Európában. Pénteken este rázta meg nagyerejű robbantás Lyon belvárosát. A detonációban 13 ember megsebesült. Egyiküket szombaton meg kellett műteni, fémdarabokat távolítottak el a testéből. A támadás gyanúsítottja a biztonsági kamerák felvételei alapján egy kerékpáros férfi, aki sötét napszemüveget viselt, arcát pedig eltakarta. A képsorok szerint ő helyezte el a pokolgépet a Victor Hugo sétálóutcában egy pékség előtt, majd ezt követően biciklivel elmenekült a helyszínről. A hatóságok eközben újabb felvételeket tettek közzé az elkövetőről.

A köztéri kamerák felvételeit elemezve már ismerjük a férfi útvonalát, mikor érkezett, mikor távozott. Abban bízunk, hogy találunk még nyomokat a felvételek további, aprólékos elemzése közben - számolt be a nyomozás részleteiről a lyoni polgármester, Gérard Collomb.

A rendőrség továbbra is nagy erőkkel keresi a férfit. A terrorizmus elleni ügyész közlése szerint a merényletet még senki nem vállalta magára, az ügyben gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indítottak nyomozást. A bevándorlásellenes Marine Lepen terrorcselekménynek nevezte a robbantást. Franciaországban 2015 óta több mint 250 ember vesztette életét különböző iszlamista merényletekben.