2020. június 6.,
szombat, Norbert, Cintia napja

Továbbra is kivár az NGO-hajó

Hír TV

2019. augusztus 20., kedd 12:32

Újabb illegális bevándorlók hagyhatták el az Open Arms civil szervezet hajóját, és léphettek olasz földre Lampedusán. Az NGO indoklása szerint heten orvosi ellátásra szorulnak, egy személy pedig kiskorú. Korábban 27 embert szállítottak az olasz hatóságok a szigetre, akik elmondásuk szerint 18 éven aluliak. A regisztrációt követően több menekült is bevallotta, hogy valójában betöltötték a felnőtt kort.

Hiába kapott kikötési engedélyt Spanyolországban az Open Arms civil szervezet hajója több mint 100 migránssal a fedélzetén, az NGO-jármű nem akar Algeciras városába befutni.

Bár a kapitány szerint a helyzet óráról órára rosszabb, mégsem hajlandó elhagyni az Olaszországhoz tartozó lampedusai vizeket. A szervezet igazgatója arra hivatkozott, hogy az utazás veszélyes. Oscar Camps arról ugyanakkor nem beszélt, hogy miért hajóztak el a líbiai felségvizekre, ha a körülmények elmondása szerint nem alkalmasak az utazáshoz.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Giuseppe Conte kormányfő nyomására a múlt hétvégén engedélyt adott, hogy a 18 éven aluliakat partra tegyék. A menekültek nyilvántartásba vétele után azonban kiderült, hogy közülük többen is felnőttek. Ezt maguk a bevándorlók ismerték el.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az NGO munkatársai valótlanságot állítanak, amikor azt mondják, hogy a migránsok betegek. Az őket megvizsgáló olasz orvosok ugyanis arról számoltak be, hogy a menedékkérők a körülményekhez képest egészségesek.

Az Open Arms azt is sikerként könyvelhette el, hogy 8 újabb bevándorló hagyhatta el a civil szervezet hajóját, és léphettek olasz földre.

Az NGO indoklása szerint 7-en orvosi ellátásra szorulnak egy személy pedig kiskorú. A jármű fedélzetén további 98 illegális migráns tartózkodik, akik arra várnak, hogy kiköthessenek.

Hír TV