2021. május 10.,
hétfő, Ármin, Pálma napja

Továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország a világ vezető fegyverexportőrei

MTI

2021. március 15., hétfő 06:43

Továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország a világ vezető fegyverexportőrei - derül ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn ismertetett jelentéséből.

Az utóbbi öt évben globálisan eladott fegyverek 37 százaléka az Egyesült Államokból származik, ami aláhúzza Washington szerepét a világ első számú fegyvereladójaként. Az Egyesült Államok 2016-tól 2020-ig 96 országnak értékesített fegyvereket, a szállítmányok nagyjából fele közel-keleti államokba ment.

A SIPRI ugyanakkor megjegyezte, hogy a fegyvereladások globális mennyisége lényegében nem változott a megelőző, 2011 és 2015 közötti időszakhoz képest.

Oroszország a világ második legnagyobb fegyverexportőreként a globális fegyvereladások ötödét bonyolítja le. Mindazonáltal Moszkva fegyvereladásai 22 százalékkal zsugorodtak a 2011-2015-ös időszakhoz képest, jórészt mivel India újabban kevesebb védelmi felszerelést importált.

Franciaország harmadikként 8 százalékkal részesedik a globális fegyvereladásokból. A SIPRI szerint Párizs több nagyobb védelmi megállapodást kötött egyebek mellett Indiával, Katarral és Egyiptommal.

A világ vezető fegyverexportőreit felsoroló lista negyedik és ötödik helyén Németország és Kína áll.

A vizsgált utóbbi ötéves időszakban Szaúd-Arábia volt a világ legnagyobb fegyverimportőre 11 százalékos részesedéssel a globális fegyvervásárlásokból. Szintén jelentős mennyiségben vásárolt fegyvert India, Egyiptom, Ausztrália és Kína.

A SIPRI beszámolója nem foglalja magában a kézifegyvereket. A svéd intézet nyilvánosan hozzáférhető adatokra alapozza a jelentését: helyi és nemzetközi szaklapokat, kormányzati és ipari forrásokat vesz figyelembe.

MTI