2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

További pozíciókat szerezhet a Matteo Salvini vezette jobboldal

2020. szeptember 20., vasárnap 12:31

Jobboldali sikert várnak az Olaszország hét tartományában rendezett helyhatósági választásokon. A tartományok többségében már most is a jobboldal kormányoz, amiért - Salvini szerint - a baloldali kormánynak le kellene mondania. Ezt azonban a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom vezetői kizárták.

További pozíciókat szerezhet a Matteo Salvini vezette jobboldal a helyhatósági választáson.

A tartományok többségében már most is a jobboldal kormányoz, ami Salvini szerint hűen tükrözi az országos politikai erőviszonyokat.

A felmérések szerint az is elképzelhető, hogy 5-1-re győz a tartományi választásokon a jobbközép koalíció, amelyet Matteo Salvini, a Liga, Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek és Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország! nevű párt elnökének szövetsége alkot.

Optimista Giorgia Meloni az Olasz Testvérek párt elnöke. Az ellenzéki politikus abban reménykedik, hogy ha a jobboldal elsöprő győzelme ellenére a kormánykoalíció nem mondana le, akkor Sergio Mattarella államfő fog közbeavatkozni, hogy megtörténhessen a kormányváltás. Jelenleg 19 olasz tartományból 13-at a jobboldal vezet. Ez a szám tovább növekedhet, akár 16-ra is.

Az ország közvéleménye ugyanis változást akar.

A kormánykoalíció azzal próbálta esélyeit javítani, hogy a helyhatósági választással egy időben népszavazást is tartanak a 945 fős parlament létszámának 600-ra csökkentéséről.

A jobboldal abban bízik, hogy a referendum elbukik, aminek következtében az 5 Csillag Mozgalom jelentéktelen erővé válik, a kormánykoalíció pedig megbukik, ami megnyitja az utat az előrehozott választások előtt, amelynek egyértelmű esélyese a jobboldali pártszövetség.

HírTV