2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Tovább erősíti déli határának védelmét Mexikó

Tovább erősíti déli határának védelmét Mexikó a migráció visszaszorítása érdekében. Újabb 800 katonát vezényeltek a régióba a már ott lévő 6000 mellé. Szigorították az országon belüli ellenőrzést is. A hétvégén nagyjából 800 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Embercsempészek négy teherautóban szállították őket az amerikai határ felé.

  • Tovább erősíti déli határának védelmét Mexikó

Mexikó és Guatemala határán, a Suchiate folyónál a mexikói vízi rendőrség egységei teljesítenek szolgálatot. Az a dolguk, hogy kiszűrjék a Guatemalából érkező illegális bevándorlókat. Itt korábban naponta ezrek érzetek. Az év eleje óta nagyjából 600 ezren jutottak el az amerikai határhoz.

Az Egyesült Államokkal június 7-én megkötött egyezmény értelmében Mexikó lezárja előttük a déli határát, hogy ezentúl ne juthassanak el a Közép-Amerikából induló migránskaravánok Mexikón át az amerikai határra. Cserébe Washington visszavonta a mexikói árukra bejelentett büntetővámok bevezetésének tervét.

Ha teljesen lezárják a Suchiate folyón át vezető útvonalat, a migránsok csak a sokkal veszélyesebb, hatalmas erdőségekkel borított vidékeken át próbálkozhatnak majd.

Guatemalában a határ közelében élők nem örülnek a szigorításnak. Attól tartanak, hogy az eddigieknél nehezebben vagy egyáltalán nem tudnak majd átjárni Mexikóba.

A szigorítás még nem érezteti teljesen a hatását, az utóbbi hetekben még viszonylag könnyen át tudtak jutni a migránsok Mexikóba.

Az ország keleti részén a határtól több száz kilométerre 791 illegális bevándorlót vettek őrizetbe. A papírok nélküli migránsokat embercsempészek szállították északra, az amerikai határ felé. A mexikói migrációs intézet közlése szerint a rendőrök Verazcúz szövetségi államban állították meg a négy teherautót. Az elmúlt hónapokba ez volt a legnagyobb rajtaütés az illegális bevándorlás elleni harcban.

A mexikói kormány célja az, hogy július közepére lényegében megszűnjön az ellenőrizetlen migráció. A főbb kibocsátó három közép-amerikai ország Guatemala, Honduras és Salvador, ahonnan a szegénység és a bizonyos régiókban rossz közbiztonsági helyzet miatt indulnak el az emberek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!