2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Karanténok Olaszországban, már gyerekek is megfertőződtek a vírussal

Már gyerekek is megfertőződtek koronavírussal Olaszországban. A legtöbb megbetegedést továbbra is Lombardia és Veneto régiókból jelentették, de a kór már elérte Itália más térségeit is. Az osztrák fővárosban egy egész iskolát vontak karantén alá, és a legnépesebb német tartományban is gyorsan terjed a járvány. Európában már 12 államban ütötte fel a fejét a betegség.

  • Karanténok Olaszországban, már gyerekek is megfertőződtek a vírussal

Dél-Koreában már ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Az esetek többségét az ország negyedik legnagyobb városában, a fővárostól mintegy 300 kilométerre fekvő Tegúban regisztrálták, ahol egy keresztény gyülekezetben kezdett terjedni a járvány. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség bejelentette, hogy a kór terjedése miatt nem Szöulban rendezik meg a március közepén esedékes gyorskorcsolya-világbajnokságot.

A távol-keleti térség többi országában sem sokkal jobb a helyzet: A Fülöp-szigeteken rendhagyó módon tartották meg a hamvazószerdai szertartást. A hívek maszkot viseltek, a jelképes hamut pedig felkenés helyett a fejükre szórták, így kerülve el a fizikai érintkezést. Az ázsiai szigetországot január végén érte el és azóta már halálos áldozatot is szedett a vírus.

Közben a járvány egyik gócpontjának számító, a Japán mellett dokkoló Diamond Princess luxushajóról folytatták az utasok leszállítását. A tengerjáró már több mint 20 napja vesztegel Jokohama kikötőjében, a betegségben már 4-en életüket vesztették.

Kínában folyamatosan csökken az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma, a járvány elsősorban a közép-kínai Vuhanra korlátozódik, ahonnan a kór tavaly decemberben elindult.

Ázsia után Ausztráliában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Európában és Amerikában is megjelent a vírus. Iránban csaknem 100 megbetegedést diagnosztizáltak. A perzsa állam egészségügyi miniszter helyettese is elkapta a koronavírust

A kaliforniai San Franciscóban vészhelyzetet hirdettek a járvány miatt. Az egyesült Államok negyedik legnagyobb városában ugyan még nem diagnosztizáltak koronavírusos megbetegedést, de elővigyázatosságból megkezdték a szükséges intézkedéseket.

Az amerikai egészségügyi miniszter közben azt mondta az Egyesült Államokban a koronavírus további terjedésére számítanak, ezért szükség van arra a 2,5 milliárd dollárra, amit Donald Trump kért a Kongresszustól a járvány elleni harcra.

Keddi washingtoni sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is foglalkozott a koronavírussal. Iránt és Kínát azzal vádolta meg, hogy nem a valós helyzetről adnak tájékoztatást.

A COVID-19 vírustörzs már több mint 80 ezer embert megfertőzött szerte a világban és mintegy 2700-an pedig meghaltak az általa okozott tüdőgyulladásban.

Szájmaszkot viselő katonák ellenőrzik a lombardiai Turano települést elhagyó autósokat. Az egyenruhások csak azokat engedik tovább, akik igazolni tudják, hogy egészségesek, és ezt az illetékes hatóságok írásban is megerősítették.

Casalpusterlengo és Lodi mellett Turano az egyik olyan gócpont Olaszországban, ahol a legtöbb koronavírusos megbetegedést regisztrálták. A lombardiai települések mellett több venetoi várost és községet is hermetikusan lezártak, hogy elejét vegyék a kór terjedésének. Az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerhiány jelenti.

Bár Észak-Olaszország mellett Róma térségéből, sőt délről is jelentettek már megbetegedéseket, ráadásul gyerekek is megfertőződtek, a miniszterelnök szerint azonban továbbra sincs ok a pánikra.

Matteo Salvini korábbi belügyminiszter ugyanakkor élesen bírálta a baloldali kabinetet. A volt tárcavezető szerint a Conte-kormány túl későn reagált, és ennek tudható be, hogy néhány nap alatt meghaladta a 400-at a fertőzöttek száma.

A katolikus egyházfő közös imádságra kérte a híveket. Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy sikerül gátat szabni a járvány terjedésének.

A Spanyolországhoz tartozó Tenerifén eközben újabb embereknél mutatták ki a fertőzést a karantén alá volt szállodában.

A hotel vendégei között a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint 5 magyar állampolgár is van. A turistaparadicsomot rendőrök lepték el, a vesztegzár alá vont épületben tartózkodókat pedig egy orvosi csapat vizsgálja.

Bécsben is karantén alá kellett vonni egy komplexumot. Az osztrák fővárosban egy iskolát zártak be. A diákok nem hagyhatták el a tanintézményt, amíg a szükséges teszteket el nem végzik.

Az intézkedést azt követően rendelték el, hogy egy Olaszországból hazaérkező tanárnál felmerült a koronavírus gyanúja. 

Jó hír ugyanakkor, hogy negatív lett annak a Bécsben élő magyar nőnek az eredménye, akinél korábban azt feltételezték, hogy koronavírussal fertőződött meg. Miháczi Beáta jól van, és elhagyhatta a kórházat.

Európában 12 államban erősítették meg, hogy a Covid-19 nevű kórral fertőzött beteget és pácienseket kezelnek.

Olaszország és Spanyolország mellett az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban, Horvátországban, Svédországban, Finnországban, Ausztriában, Görögországban és Németországban ütötte már fel a fejét a vírus.

Terjedésnek indult a vírus Németország legnépesebb tartományában

Terjedésnek indult az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt. 

Bekövetkezett, amire az első bajorországi esetek óta számítani kellett, a vírus Észak-Rajna-Vesztfáliában is megjelent - mondta Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter düsseldorfi tájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a hatóságok teljes erővel dolgoznak, hogy "amennyire csak lehet, megállítsák a koronavírus további terjedését".

Mint mondta, fontos elkerülni a pánikot, azért is, mert egy esetleges "hisztéria" révén gyorsan kimerülnének a vírus jelenlétének vizsgálatára szolgáló laboratóriumi kapacitások.

Szerdára virradóra egy 47 éves férfinál állapították meg a kórokozó jelenlétét. Düsseldorfban kezelik intenzív osztályon súlyos tüdőgyulladással. Feleségénél nap közben mutatták ki a vírust. Egyelőre nem tudni, miként fertőződtek meg. Fertőzésgyanús eseteket jelentettek Kölnből, Leverkusenből és Moersből is.

Összehangolt európai választ sürget az EU

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója ugyanott elmondta, hogy a fertőzöttek száma 80 988. A fertőzés 33 országban jelent meg.

Sztella Kiriakídisz és Hans Kluge egyaránt azt hangoztatta, hogy nincs ok pánikra.

Az olasz egészségügy-miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Sztella Kiriakídisz azt is elmondta, hogy az EU álatlános irányelveket dolgoz ki az utazók tájékoztatására.

"Minden tagállamnak tájékoztatnia kell bennünket a felkészülései terveiről" - hangsúlyozta az uniós biztos. "El kell kerülni az eltérő megoldásokat" - mondta, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság kész összehangolni a válaszokat.

Hans Kluge elmondta, hogy az új koronavírus halálozási rátája mintegy 2 százalékos, Kínában, ahol az összes esetek 96,5 százalékát észlelték, jelenleg pedig 1 százalékos.

A WHO európai igazgatója hozzátette, hogy felgyorsítják a járványban való reagálás területén az együttműködést annak érdekében, hogy Olaszország valamennyi régiónja egyformán felkészült legyen, miután az ország északi részében erőteljesen megnőtt a megbetegedések száma.

Litvánia rendkívüli állapotot rendelt el

Országos rendkívüli állapotot rendelt el a litván kormány szerdán az egészségügyi minisztérium javaslatára az új típusú koronavírus terjedése miatt.

A tájékoztatás szerint ez lehetővé teszi az óvintézkedések jobb összehangolását, növeli az illetékes hatóságok munkájának hatékonyságát és egyszerűbbé teszi az országos egészségügyi tartalékokhoz való hozzáférést.

Litvániában mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. A járvány sújtotta térségekből érkező utasokat a litván repülőtereken előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, kikérdezik őket, elkérik elérhetőségüket, és tudatják velük az esetleges további teendőket.

HírTV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!