2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Történelmi mélyponton az amerikai tőzsde

Történelmi mélypontra került az amerikai tőzsde karácsonykor. A befektetők bizalma főleg a politikai bizonytalanságok miatt rendült meg, a veszteségek léptéke elérte az 1930-as világválságban tapasztalt méreteket is. A karácsonyi zuhanás magával rántotta az európai és az ázsiai tőzsdéket is.

  • Történelmi mélyponton az amerikai tőzsde

Fekete Karácsony volt a pénzügyi világban – főként az amerikai piacok miatt. A múlt heti visszaesés akkora volt, mint a 2008-as világválság idején, de a veszteségek elérik a 30-as évek gazdasági válságának mélypontját is. A wall street-i árfolyamok december 24-én kezdtek zuhanni, miután a befektetők hirtelen meghátráltak a kamatemelés, a romló kilátások és a politikai bizonytalanságok miatt.

Az ünnepi szünetet tartó amerikai és európai tőzsdéken a karácsony egyelőre csendes volt, az ázsiai piacok azonban jelentős zuhanást mutattak. A tokiói Nikkei index 20 hónapos mélyponton zárt, hasonlóan reagált a szöuli és a sanghaji piac is.

Pedig a gazdasági mutatók önmagukban még nem indokolnak ekkora pánikot, az amerikai munkanélküliség csökken, a növekedés viszonylag egységes, a pénzügyi rendszerek pedig stabilak.

A kulcs a politikában van. Donald Trump keményen támadta az amerikai jegybank szerepét betöltő FED-et és elnökét. Twitteren az elnök azt írta:

"A gazdaság egyetlen problémája a Fed. Nincs érzékük a piachoz, nem értik a kereskedelmi háborút, az erős dollárt, nem értik, miért áll le a költségvetés a határzár miatt."

Trump a FED elnökének leváltásával is fenyegetőzött, miután a jegybank az év során már negyedszer emelt kamatot. Amire valójában, a szakértők szerint számítani lehetett. A 2008-as válság idején a központi bank alacsony kamatokkal próbálta meg megerősíteni a gazdaságot, ami végül sikerült is. A stabilizálódás után pedig lassan elkezdték visszaépíteni a válságintézkedéseket. Szakértők szerint nem is az emelés tényével, inkább a tempójával van a probléma.

Nem segít a nemzetközi közösség sem, az olasz költségvetési vita, a több mint egy hónapja tartó francia tüntetések, valamint a brexit körül kialakult káosz is elbizonytalanították a befektetőket. Szakértők szerint, ha a piacok a politikai fejleményekre fókuszálnak a tényleges gazdasági adatok helyett, annak kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemre és korra való tekintet nélkül  gyűjtötték össze a zsidókat + videó

Nemre és korra való tekintet nélkül gyűjtötték össze a zsidókat + videó

1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Ma, arra a több százezer zsidó honfitársunkra emlékezünk, akiket kiszakítottak közülünk. A a magyarországi holokauszt emléknapján a Napi aktuális vendége volt Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!