2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Történelmi csúcs Észak-Koreában

Hír TV

2018. május 9., szerda 07:43, frissítve: szerda 11:39

Észak-Koreába érkezett az amerikai külügyminiszter, hogy előkészítse Donald Trump és Kim Dzsong Un történelmi csúcstalálkozóját. Mike Pompeo rövid időn belül másodjára látogatott Phenjanba: áprilisban, még a CIA igazgatójaként egyeztetett titokban az észak-koreai vezetővel.

Az Észak atommentesítésében leginkább érdekelt három ország, Dél-Korea, Japán és Kína vezetői háromoldalú egyeztetést tartottak Tokióban, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki Phenjanról.

A találkozó után a felek egyetértettek abban, hogy a diplomáciai közeledéssel párhuzamosan továbbra is nyomás alatt kell tartani Észak-Koreát az atomfegyverek ügyében.

Ki kell használnunk a jelenlegi lendületet a Koreai-félsziget atommentesítése, a Távol-Kelet békéje és biztonsága érdekében, és gondoskodni kell arról, hogy Észak-Korea konkrét lépéseket tegyen - mondta a japán miniszterelnök, Abe Sinzo.

Kim Dzsongun hamarosan Donald Trumppal is személyesen tárgyal Phenjan nukleáris leszereléséről. Az észak-koreai vezető és az amerikai elnök történelmi találkozójának előkészületei már hónapok óta zajlanak.

Szerdán váratlanul Észak-Koreába érkezett az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo, aki rövid időn belül másodjára látogatott Phenjanba: áprilisban, még a CIA igazgatójaként egyeztetett titokban Kim Dzsong Unnal.

Ez a találkozó volt 2000 óta a legmagasabb szintű tárgyalás a két ország képviselői között. Donald Trump akkor nagyon meg volt elégedve a leendő kormánytag munkájával.

Szerintem Mike Pompeora úgy emlékeznek majd, mint a legnagyobb külügyminiszterek egyikére. Most indult haza Észak-Koreából, nagyszerű találkozón vett részt Kim Dzsong Unnal, megtalálták a közös hangot - mondta Donald Trump.

Pompeo elutazása előtt azt mondta: reméli, hogy Észak-Korea szabadon engedi az országban fogva tartott három amerikai állampolgárt, akiket már lassan másfél éve próbál kijuttatni a Trump-kormány a kommunista diktatúrából. A dél-koreai elnöki hivatal értesülései szerint Phenjan hajlandó erre, hogy egyértelműen jelezze jó szándékát a Kim-Trump találkozó előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!