2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Törökországban stagnál az új fertőzöttek száma

Törökországban pénteken 1708-cal 146 457-re nőtt a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, az új esetek száma stagnál, két kivételtől eltekintve immár 14 napja 1500 és 2000 között ingadozik - derül ki Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter összesítéséből, amelyet a Twitter internetes közösségi oldalon tett közzé.

  •  Törökországban stagnál az új fertőzöttek száma

Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta jelentősen csökkent, május 2. óta mégis inkább a stagnálás jeleit mutatja.

A friss adatok szerint az utóbbi 24 órában 48-an vesztették életüket az új koronavírus szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 4055-re emelkedett. A halálozások napi száma ugyancsak közel két hete stagnál, május 3. óta 47 és 64 között váltakozik. A csúcspont április 19-én volt, amikor 127 ember halt meg.

A kis-ázsiai országban az intenzív osztályon fekvő, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma pénteken tovább ereszkedett, az előbbi 963-ról 944-re, az utóbbi 508-ról 490-re. A gyógyultnak minősítettek száma 2103-mal 106 133-ra nőtt, és ezzel a gyógyultak teszik ki az összes eset több mint 72 százalékát.

A 83 milliós Törökországban eddig csaknem 1,55 millió vírustesztet végeztek el.

Fahrettin Koca múlt szerdán jelentette be, hogy átléptek a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a "kontrollált társadalmi élet" nevet viseli. A tárcavezető elsősorban a maszkviselés és a társas távolságtartás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A korlátozások enyhítése értelmében a 65 évnél idősebbek és a 20 évnél fiatalabbak, akikre állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott, hetente néhány órára már kimozdulhatnak otthonaikból. Negyvenkét nap bezártságot követően, most pénteken a 15 és 20 év közöttiek csoportja tehetett sétát lakhelye közelében. Bizonyos feltételekkel újranyithattak hétfőtől a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, továbbá a borbélyok, a fodrászatok, illetve a szépségszalonok.

A hatóságok mindemellett az utóbbi napokban megnyitottak 16-ot a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból, beleértve a külföldi turisták körében is népszerű Antalyát, Muglát és Aydint, de zárva maradt mások mellett Isztambul, Ankara és Izmir is. A fennmaradó 15 tartományban továbbra is érvényben van a hétvégékre elrendelt kijárási tilalom, ráadásul a korlátozás az előttünk álló hétvégén nem csupán kétnapos, hanem négynapos lesz, mert egészen a keddre eső nemzeti ünnepig meghosszabbítják.

Miközben a közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte még mindig szinte teljesen korlátozott, Ülkay Atmaca, a Professzionális Szállodavezetők Egyesületének (POYD) elnöke az NTV török hírtelevízió pénteki beszámolója szerint a június 1-jén induló turistaszezonról beszélt. Rámutatott, hogy a vendégek fogadásának a legfontosabb eleme a távolságtartás lesz, de az ültetés és a kiszolgálás módjára is külön odafigyelnek majd. Az egyesület elnöke ugyanakkor aláhúzta: "Nem akarunk minden helyet maszkos és kesztyűs emberekkel megtölteni, mert a turisták üdülni jönnek, az pedig szabadságot is jelent". "Ez nem kórház, ez egy többcsillagos hotel" - szögezte le.

Mehmet Nuri Ersoy török kulturális és turisztikai miniszter vasárnap jelezte, hogy az egészségügyi tárca június elején Antalyától kezdve az összes nemzetközi repülőtéren és a szárazföldi határátkelőhelyeken tesztelni fogja az érkezőket az útlevél-ellenőrzés előtt. Ersoy elmondta: a tesztek elvégzése két-három percet vesz igénybe, az eredmény pedig 5-6 órán belül megvan. Hozzátette: miután a turista törökországi tartózkodási helye rendelkezésre áll, a hatóságok "szükséges esetben azonnal be tudnak avatkozni".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!