2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Törökországban meghaladta a 90 ezret a fertőzöttek száma

Törökországban a hétfő este közzétett adatok szerint meghaladta a 90 ezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek száma, miközben Recep Tayyip Erdogan elnök ezúttal a korábbiaknál hosszabb, négynapos kijárási korlátozást jelentett be a hét második felére.

  • Törökországban meghaladta a 90 ezret a fertőzöttek száma

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján arról számolt be, hogy hétfőn két nap elteltével ismét négyezer feletti értékkel, 4674-gyel nőtt a vírussal diagnosztizáltak száma, és elérte a 90 980-at.

Az adatokból kiderült az is, hogy az utóbbi 24 órában 123-an haltak meg a Covid-19 betegség következtében, ami alig marad el a vasárnapi 127-es rekordtól. Eddig 2140-en vesztették életüket a kór miatt Törökországban.

Az intenzívosztályon fekvők és a lélegeztetőgépre szorulók számában kis változás történt, előbbi 1922-ről 1909-re csökkent, utóbbi 1031-ről 1033-ra nőtt az elmúlt egy napban. A lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek száma április 13. óta 1014 és 1087 között mozog a 83 milliós Törökországban. A gyógyultaké 1454-gyel 13 430-ra emelkedett.

A török hatóságok a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta csaknem 674 ezer vírustesztet végeztek el, ebből ötödik napja, hétfőn is csaknem 40 ezret.

A török elnök hétfő este a kormányzat ülését követően azt mondta, hogy a legnagyobb városokat érintő hétvégi kijárási tilalmat ezúttal a csütörtökre és a péntekre is kiterjesztik, így szerda éjféltől vasárnap éjfélig négynapos kijárási "korlátozást" rendelnek el a hét második felére. Erdogan a beszédében nem a tilalom, hanem a korlátozás szót használva, rámutatva egyúttal, hogy a részleteket a belügyminisztérium ismerteti majd a nyilvánossággal.

Az intézkedés a tömegek megjelenésének elkerülését célozza az utcán, miután a csütörtök, április 23. állami ünnep, a nemzeti szuverenitás és a gyerekek ünnepe, míg pénteken, április 24-én kezdődik a muszlim böjti hónap, a ramadán, amely során a nagyobb városokban esténként tízezrek gyűlnek össze a köztereken, hogy együtt fogyasszák el a böjttörő vacsorát.

A rendelkezés - miként az eddigi hétvégi kijárási tilalmak - továbbra is a 30 legnagyobb városra, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településre vonatkozik, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás a török belügyminisztérium korábbi közlése szerint 63 millió 640 ezer ember életét befolyásolja.

A török elnök hétfőn azt is jelezte, hogy a hétvégi kijárási tilalmakat "még egy ideig" fenntartják.

Erdogan hangsúlyozta: céljuk, hogy - az előírásokat a legszigorúbban betartva - olyan szintre csökkentsék a járvány léptékét, hogy a böjti hónapot követően lehetővé tegyék az ország visszatérését "a megszokott kerékvágásba".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!