2020. június 2.,
kedd, Kármen, Anita napja

Török légitámadás indult a szíriai kurd elnök ellen

2019. október 8., kedd 13:54

Törökország légicsapást mért a szíriai kurd erők támaszpontjaira. Az offenzíva nemzetközi felháborodást keltett. Donald Trump azzal fenyegette meg Ankarát, hogy tönkreteszi a török gazdaságot, ha további erőszakot alkalmaznak Szíriában.

Megkezdődtek az amerikai csapatok kivonulása Északkelet-Szíriából. Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan magyar idő szerint hétfő hajnalban egyeztetett telefonon a szíriai kurd helyzetről, amely után nem sokkal megindult az amerikai csapatok kivonása Szíriából.

Az amerikai küldöttségek és a mi küldöttségünk tárgyalásokat folytattak és továbbra is folytatnak a helyzetről. Ez ugyanazzal a határozottsággal folytatódik a tegnap esti telefonhívás után is. Hoztunk egy döntést, amelyet mindenki elfogadott. Vagyis csapataink megkezdhetik a támadást- fogalmazott a török elnök.

A helyi kurdok tüntetni kezdtek az Egyesült Államok kivonulásának hírére. A kurd vezetők cserbenhagyással vádolják Washingtont. Véleményük szerint: amíg ők támogatták Amerikát az iszlám állam elleni harcban, az Egyesült Államok most magukra hagyja őket. A török elnök eközben konkrét fenyegetést kapott Donald Trump-tól.

Azt mondtam Törökországnak, ha bármit is tesznek, amelyről azt gondoljuk, hogy nem emberséges - akár Hongkongról beszélünk, akár Szíriáról, a gazdaságuk fogja megszenvedni - nyilatkozta az amerikai elnök.

A török légierő hétfőn megkezdte az offenzívát, csapást mért a szíriai kurd erők főhadiszállása ellen. A szíriai állami televízió úgy számolt be: ezzel megkezdődött az agressziónak minősített török katonai beavatkozás az országban. Áldozatokról nem érkezett hír. A kurdok közölték: felveszik a harcot a török katonákkal, ha azok behatolnak területeikre.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint Törökország további csapatokat küld a szíriai határon állomásozó egységekhez. Több tucat harckocsi, páncélautók és katonai személyzet tart továbbra is Szíria felé.

Erdogan elnök eközben kétnapos látogatáson vesz részt Szerbiában. A török hadművelet miatt az Európai Unió, ezen belül külön Németország és Franciaország, valamint Irán is kifejezte aggodalmát.

HírTV

 

x
Rendkívüli hír