2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Török drónok végeztek 26 szíriai katonával Idlíbben

Felújították drónokkal támadásaikat a török erők Szíria Idlíb tartományában szombaton és megöltek 26 szíriai katonát - adta hírül a kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH).

  • Török drónok végeztek 26 szíriai katonával Idlíbben

A jelentés szerint a török drónok megsemmisítettek 18 szíriai járművet is.

A törökök pénteken is támadták a szíriai kormány haderőit az északnyugati szír tartományban. Aznap 48 katonával végeztek.

A heves török támadások előzménye, hogy csütörtökön 34 török katona halt meg egy légicsapásban, amelyet - Ankara szerint - a szír kormányerők mértek rájuk.

Szíriába február eleje óta 3000 harci járművet és 8000 katonát vezényelt Ankara. Az ODSH szerint a török csapatok további erősítéseket kapnak.

Törökbarát felkelők lelőtték a kormányerők egyik repülőgépét Idlíbben

A Törökországgal szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) felkelőcsoport lelőtte a damaszkuszi kormányerők egyik orosz gyártmányú repülőgépét az északnyugati Idlíb tartományban, amelynek visszaszerzésére a szíriai kormánycsapatok átfogó műveleteket folytatnak - jelentette vasárnap a Sabah török kormányközeli napilap.

A Habertürk tekintélyes török hírportál ezen felül arról is beszámolt, hogy a harci gép a térségben korábban kialakított török megfigyelőpontok felett repült Szarákib város környékén, amikor találat érte. A légi jármű roncsait és két pilótáját, akik katapultáltak, keresik az elkövetők.

A Habertürk úgy tudja, hogy a gép összesen hétszer repült el a török megfigyelőállások felett, kétszer is átlépve a hangsebességet alacsony magasságban. A hírportál értesülése alapján a repülő légicsapás végrehajtására készült a Szarákib körüli falvakban.

Szarákib stratégiai fontosságú, autópálya mentén fekvő település, amelyet a törökbarát lázadó csoportok a héten foglaltak vissza az orosz légierő támogatta szíriai hadseregtől.

Ezzel párhuzamosan Hulusi Akar török védelmi miniszter azt közölte a sajtóval, hogy a több mint 30 török katona halálát okozó pénteki idlíbi légicsapásra válaszul a török hadsereg "ártalmatlanította" a szíriai kormányerők 2212 katonáját, továbbá 103 harckocsit, 72 tüzérségi állást, nyolc helikoptert, három légvédelmi üteget és egy drónt. A tárcavezető egyúttal bejelentette, hogy a török műveletek, amelyek a Tavaszi Pajzs fedőnevet kapták, továbbra is sikeresek.

A damaszkuszi hadsereg repülőgépének lelövése egy nappal azután történt, hogy az orosz külügyminisztérium bejelentette: Moszkva és Ankara megállapodott abban, hogy csökkentik a feszültséget Idlíb tartományban. Szerdától egészen péntekig orosz külügyminisztériumi, védelmi minisztériumi és titkosszolgálati illetékesek tárgyaltak a török fővárosban a szíriai helyzetről.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!