2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Tombol a bevándorlóellenes hangulat, menekülnek az országból

2015. április 18., szombat 12:35, frissítve: szombat 12:51

Menekülnek a bevándorlók a dél-afrikai városokból, miután szerdán tiltakozások kezdődtek az országba érkező munkavállalók ellen. Johannesburgban és Durbanben a bevándorlóellenes tüntetők boltokat gyújtottak fel és négy embert megöltek. A rendőrség fellépése ellenére a megmozdulások naponta újrakezdődnek. A helyiek szerint a bevándorlók elveszik a munkájukat. Az állástalanok aránya 25 százalék Dél-Afrikában, de a szegényebb régiókban az emberek háromnegyedének nincs állása.

Lángoltak a barikádok Johannesburgban, Dél-Afrika legnagyobb városának a központjában. A hét elején kezdődtek tüntetések a gazdasági bevándorlók ellen. A helyiek felgyújtották a fekete bevándorlók boltjait, autóit, sokszor a tulajdonosokat is meglincselték. „Ezeknek az embereknek takarodó van! Bűnöző mind. Rabolják ki azokat, akik otthon várják őket! A kormány nem segít nekünk. Ránk küldik a rendőröket, pedig mi nem akarunk balhét a rendőrökkel, még kaját is hoztunk nekik” – mondta egy helyi fiatal.

A hasonló negyedekben az emberek 60-70 százalékának nincs munkája. Az országos arány 25 százalék, ez az arány ráadásul az apartheid vége, a 90-es évek közepe óta nem változott érdemben, miközben az országba tíz év alatt körülbelül hárommillió bevándorló érkezett. „Elegünk van belőlük és ezt ki is fejezzük. Felgyújtottuk a szeméttelepüket, elégettük a gumijaikat, ebből érteni fognak, takarodniuk kell” – mondta egy helyi lakos.

Dél-Afrikában már 2008-ban és 2010-ben is voltak hasonló utcai harcok. Akik szomszédos országból, Mozambikból, Zimbabwéból jöttek, azok közül több ezren hazamenekültek, de a bevándorlók többsége közép-afrikai országból érkezik, ők nem tudnak menekülni. „Megpróbálnak lerabolni minket, elvesznek, felgyújtanak mindent. A kormány eddig egy Afrikáról, egy népről, testvériségről papolt, most meg semmit se tesznek” – mondja egy nigériai bevándorló.

Becslések szerint a lakosság 80 százaléka elítéli a xenofób támadásokat, pénteken ők is felvonulást szerveztek több városban, a rendőrség pedig sok környéken megduplázta a járőrök számát, hogy elejét vegyék a bevándorlók elleni akcióknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!