2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Tokaj: elutasították a magyar fellebbezést

2014. február 13., csütörtök 16:15, frissítve: csütörtök 16:16

Elutasította az Európai Unió bírósága azt a kérést, amelyet Magyarország a tokaji borvidék Szlovákiába átnyúló részének elnevezése miatt adott be, és kérte a törlését. Az Európai Bíróság szerint olyan határozatot támadott meg Magyarország, amelyet nem lehet.

A vita lényege, hogy Szlovákia először Borvidék Tokaj néven kívánta regisztrálni innen származó borait a minőségi borok jegyzékébe, 2009-ben azonban, az uniós E-Bacchus nyilvántartás bevezetése előtt egy nappal azt kérték, hogy Borvidék Tokaj helyett Tokaji borvidék néven kapjanak oltalom alatt álló eredetmegjelölést. Néhány hónappal később azonban Szlovákia mégis visszatért az eredeti elnevezéshez, az Európai Bizottság pedig módosította a nyilvántartást. Szlovákia arra hivatkozott, hogy a Tokaji borvidék név tévesen került a minőségi borok jegyzékébe, mert a szlovák nemzeti jogszabályban valójában a Borvidék Tokaj megnevezés szerepelt.

Magyarország vitatta ezeket a névmódosításokat a szlovák és uniós nyilvántartásokban szereplő különbségek miatt. Hazánk azt kérte, hogy töröljék a szlovákiai Tokaji borvidékre vonatkozó eredetmegjelölést. Ezt az igényt azonban először az európai törvényszék, majd legutóbbi döntésével az Európai Bíróság is elutasította, arra hivatkozva, hogy uniós bíróságok előtt csak uniós intézmények rendelkezései támadhatók – jelentette Brüsszelből a Hír TV tudósítója.