2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Többen meghaltak egy politikai rendezvényen elkövetett robbantásban

Legkevesebb negyvennégy ember életét követelte vasárnap egy politikai rendezvényen elkövetett robbantás Pakisztán északnyugati részén, a forrongó Hajber-Pahtunva tartományban - közölte a helyi rendőrség és az egészségügyi hatóságok.

  • Többen meghaltak egy politikai rendezvényen elkövetett robbantásban

Korábban még negyven halottról lehetett tudni.

Legfrissebb értesülések szerint hozzávetőleg 200-an megsebesültek a pokolgépes támadásban, amelyet egy öngyilkos merénylő követett el.

A hatóságok már korábban közölték, hogy jóval magasabb áldozatszámtól tartanak. "Nem tudjuk pontosan megmondani, hányan vesztették életüket, de nagyon sok a holttest a helyszínen" - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Az incidens az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) pakisztáni konzervatív iszlamista párt rendezvényén történt.

A pakisztáni televízióban megjelent képsorokon földön fekvő holttesteket, eldőlt székeket és véráztatta áldozatokat lehetett látni, akiket a mentőegységek próbáltak biztonságba vinni. A rendezvényen több százan voltak jelen. A súlyos sérülteket helikopterekkel vitték a tartományi székhely, Pesavár kórházaiba.

A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az afganisztáni tálibokkal szövetséges pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) közleményben ítélték el a merényletet. A TTP szerint a terrortámadás célja az volt, hogy egymással szembe fordítsák az iszlamista erőket. Az afganisztáni tálibok szóvivője Zabihullah Mudzsáhid, az X platformon közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy "semmiképpen sem lehet igazolni az ilyen bűncselekményeket".

A JUI-F ugyanakkor már a múltban is célpontja volt terrortámadásoknak.

A pakisztáni Geo televízió közölte, hogy egyik operatőre súlyos fejsérülést szenvedett és kritikus állapotban kellett kórházba szállítani.

Maulana Fazl-ur-Rehman, a JUI-F elnöke az afganisztáni tálibok hatalmának egyik támogatója a szomszédos országban. Pártja az iszlámábádi kormánykoalíció tagja. 2023 őszén Pakisztánban parlamenti választások esedékesek. Terrorszervezetek a múltban gyakran követtek el merényleteket politikai rendezvények ellen Pakisztánban.

BORÍTÓKÉP: A pakisztáni 1122-es Segélyszolgálat által közreadott képen egy mentőautó érkezik a helyszínre az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, Hajber-Pahtunva tartományban elkövetett robbantásos merényletet követően 2023. július 30-án (Forrás: MTI/AP/1122-es Segélyszolgálat)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!