2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Több uniós országban hamarabb kezdtődtek az EP-választások

Néhány ország már megkezdte a válaztásokat. Négy országban kötelező szavazni.

  • Több uniós országban hamarabb kezdtődtek az EP-választások

Ötévente választanak az Európai Unió polgárai európai parlamenti képviselőket. Idén Európa-szerte június 6. és 9. között (azaz mától vasárnapig) kell a tagállamoknak megszervezni a választásokat. A voksolás lebonyolítása az egyes országok feladata, de van néhány közös alapelv, amelyet alkalmazniuk kell. Ezek szerint az egy politikai pártból választott EP-képviselők száma arányos az adott listára leadott szavazatok számával. A más tagállamban lakóhellyel rendelkező uniós polgárok szavazhatnak és indulhatnak a választáson is abban az uniós országban, ahol élnek. Minden polgár viszont csak egyszer szavazhat. Tagállamonként eltér, hogy milyen formában, hány éves kortól és melyik napokon lehet szavazni. A választójoghoz és az európai parlamenti választásokon való induláshoz szükséges alsó korhatárt a nemzeti jogszabályok határozzák meg. Jellemzően 18 év az alsó határ, de van, ahol 16-17 évesen is az urnákhoz lehet járulni. 

Csak Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban és Görögországban van kötelező szavazás.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth Kevin saját bevallása szerint ezerszer vagy kétezerszer visszanézte már a skótok elleni utolsó csoportmérkőzésen a századik percben rúgott gólját, mellyel a magyar labdarúgó-válogatott megőrizte továbbjutási esélyét a németországi Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!