2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Külföld

Több tucatnyi civilt gyilkoltak meg a dzsihadisták Nigériában

Harminc embert meggyilkoltak Nigéria északkeleti részén egy dzsihadisták által elkövetett támadásban, megtorlásként a nigériai hadsereg rajtaütéseiért - közölte két segédrendőri vezető kedden.

  • Több tucatnyi civilt gyilkoltak meg a dzsihadisták Nigériában

A támadást szombaton hajtották végre az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ágának (Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány, ISWAP) fegyveresei a Csáddal határos Borno államban lévő Mudu faluban - közölte a forrás. Az eset a kommunikációs hálózat rossz minősége miatt csak kedden vált ismertté, mivel a dzsihadisták több távközlési átjátszót is megsemmisítettek a térségben.

A 30 áldozat fémhulladék-kereskedő volt, aki a térségben kiégett járműveket keresett, amelyekből a terrortámadások miatt rengeteg van Észak-Borno falvaiban - mondta az AFP francia hírügynökségnek Babakura Kolo, a régió fővárosában, Maiduguriban élő segédrendőri vezető.

A támadásban megölt férfiak gyalog érkeztek a 80 kilométerre lévő Rann városában lévő menekülttáborokból.

Egy másik segédrendőri vezető, Umar Ari szerint ISWAP azzal vádolta a fémhulladék-kereskedőket, hogy a hadseregnek adtak tippeket a területen lévő pozícióikról.

A 30 embernek az volt a balszerencséje, hogy éppen akkor tartózkodott a területen, amikor a terroristák egy katonai műveletben megölt két parancsnokuk halálát gyászolták - mondta Ari az AFP-nek.

Az elmúlt hetekben a nigériai hadsereg sikeres szárazföldi és légi támadásokat hajtott végre az ISWAP és a rivális Boko Haram harcosai ellen, és több dzsihádista parancsnokot megölt.

Az ISWAP 2016-ban vált le a Boko Haramról, és fokozatosan a régió legerősebb dzsihadista csoportjává nőtte ki magát.

Mindkét csoport egyre gyakrabban vesz célba civileket, köztük favágókat, földműveseket és pásztorokat, akiket azzal vádolnak, hogy kémkednek utánuk.

Az ENSZ szerint a dzsihadisták erőszakos cselekményei 2009 óta több mint 40 000 embert öltek meg, és mintegy 2,2 millió embert kényszerítettek arra, hogy elhagyja otthonát Északkelet-Nigériában.

A kitelepítettek többsége táborokban él, és a humanitárius szervezetek által nyújtott élelmiszersegélyektől függ.

Sokan kénytelenek fákat kivágni ebben a száraz régióban tűzifát és fémhulladékot gyűjteni, hogy aztán élelemért eladhassák.

A nigériai dzsihadisták erőszakhulláma átterjedt a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra. Az ellenük folytatott küzdelem érdekében a négy ország hadserege, valamint Benin hadserege 2015-ben újraindította az 1994-ben létrehozott, de azóta alig működő vegyes többnemzeti erőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!