2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Több száz migráns barikádozta el magát egy bezárandó táborba

Hír TV

2017. november 1., szerda 12:19, frissítve: szerda 13:26

Elbarikádozták magukat a menekültek és migránsok az egyik csendes-óceáni szigeten, amit Ausztrália használ menekülttáborként. A földrajzilag Pápua Új-Guineához tartozó szigetet az ausztrál Guantanamóként emlegette a helyi sajtó, de a kormány most döntött a bezáratásáról. Hatszáz táborlakó mégsem hajlandó távozni. Attól tartanak, kitoloncolják őket, vagy a másik ausztrál szigettáborba kerülnek Naurura, aminek még rosszabb a híre a rendszeres erőszak miatt.

Manusz szigete Pápua Új-Guinea közelében. Ez az egyik olyan földdarab, ahol Ausztrália az országba érkező menekülteket és migránsokat tartja. A helyi sajtó ausztrál Guantanamóként emlegeti a szigetet. A jogvédők tiltakozására a pápuai kormány a tábor bezárásáról döntött.

Csakhogy az itt élő kb. 600 ember nem akar elmenni, mert vagy a szülőhazájukba toloncolnák vissza őket, vagy a másik ausztrál táborba kerülnének Naurura, ami pedig hírhedt az erőszakról.

Miután az őrök elmennek, két órán belül megjelent 150 ember, és kifosztották az épületeket. Vitték a légkondit, az élelmet, a hűtőt, mindent. Minket macsetékkel fenyegettek, szóval megvédeni se tudtuk magunkat – indokolta az egyik táborlakó, hogy miért barikádozták el magukat végül.

A tábor lakóiért ausztrál civilek is tüntettek, de a menekülteknek és migránsoknak esélyük sincs Ausztráliába jutni. A törvény ugyanis tiltja, hogy befogadjanak bárkit, aki a tengeren, hajóval érkezik, még akkor is, ha amúgy legális menekült.

Jó lenne, ha az ausztrál kormány végre tiszteletben tartaná az emberi jogokat. Szándékosan beszélnek illegális migrációról, hogy ne kelljen viselniük azt a terhet, hogy ezeknek az embereknek a nagy része nem illegális migráns, hanem legális menekült. Így azt is könnyebb eladni, hogy az emberi jogaikat lábbal tiporják, és Ausztrália gyakorlatilag koncentrációs táborokban tartja őket – mondja egy civil.

Ausztráliában egyébként épp kormányválság van, miután kiderült, hogy 7 képviselő és a miniszterelnök-helyettes is elfelejtette bevallani a kettős állampolgárságát. Ez ellenkezik az alkotmánnyal, ezért a bíróság megfosztotta őket a kinevezésüktől, így viszont a kormány kisebbségbe került. A megoldás várhatóan előre hozott választás lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!