2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Több száz családnak került veszélybe az otthona

Hír TV

2018. június 3., vasárnap 19:36, frissítve: vasárnap 19:39

Az amerikai Új-Mexikó államban háromszáz családot telepítettek ki a bozóttüzek miatt. Santa Fe környékén több mint 12 ezer hektár terület égett le, a lángok pedig egy 1100 fős települést is veszélyeztetnek. Hawaii szigetén viszont mérséklődött a katasztrófa-helyzet.

Új-Mexikó államban május utolsó napjaiban csaptak fel a lángok, azóta 12 ezer hektár semmisült meg. Vasárnap délelőtt 300 lakóépület volt közvetlen veszélyben, de egy 1100 fős település lakóinak is azt javasolta a hatóság, hogy hagyják el a területet.

Egy amatőr felvétel szerint ez a domboldal, Santa Fe közelében, kevesebb mint egy óra alatt égett le.

Az emberek biztonsága a legfontosabb szempont. Nem akarjuk, hogy sérültek legyenek. Egyelőre önkéntes alapon lehet választani, hogy elköltöznek a helybeliek, én személy szerint viszont azt ajánlom, hogy mindenki evakuálja a családját. Aki nem megy el, hanem az érintett településeken marad, az közvetlen életveszélyben lesz - mondta az állam kormányzója.

Hawaiion a lángok mellett a fortyogó láva is gondot okozott az elmúlt hetekben. A Kilauea vulkán kitörése április végén kezdődött, a sziget különböző pontjain több tucat kürtő nyílt, összesen több, mint kétezer embert kellett kitelepíteni. Június elejére pedig úgy tűnik, alábbhagyott a kitörés ereje.

A csúcson található kráterben még folytatódik a kitörés, illetve szeizmikus aktivitást is mérünk. Az elmúlt hetek kitörései miatt a fő kürtő ötszörösére tágult. Máshol viszont mérséklődött a vulkanikus aktivitás, de ez nem jelenti a kitörés végét, egyelőre mi is csak megbecsülni próbáljuk a folytatást - mondja egy szakértő.

A Kilauea kitörése miatt összesen 87 lakóépület semmisült meg és 7 négyzetkilométeres területet borít frissen megszilárdult láva.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!