2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Több mint tízezren tüntettek a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Hír TV

2018. július 28., szombat 20:20, frissítve: szombat 22:35

Több mint tízezer embert vittek utcára a kommunisták Moszkvában. A tüntetők a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakoztak. Vlagyimir Putyin egy olyan rendszerhez nyúlna hozzá, amelynek alappillére a sztálini idők óta változatlan.

„Egész életében dolgozott, de nem volt módja a nyugdíját élvezni” – ez volt olvasható az egyik feliraton, amelyet egy műanyag emberi csontvázra feszítettek ki. A kommunista tüntetőknek nem tetszik, hogy az a Vlagyimir Putyin tervez megszorításokat a nyugdíjrendszerben, aki korábban jóléti fordulatot ígért.

„A jelenlegi korhatár, az 55 év, rendben van. De 63-ra akarják emelni. Én nem akarok 63 évesen nyugdíjba menni. Azt akarom, hogy azok a viszonyok maradjanak, mint a szovjet időkben” – mondta egy demonstráló.

A nyugdíj előtt álló oroszok a kommunizmus idején kezdtek dolgozni, megszokták a diktatúra kiszámíthatóságát. Elemzők szerint Putyin népszerűsége is azért töretlen, mert mostanáig biztonságot garantált. Ha viszont csorbítani kezdi a munkavállalói jogokat, akkor – ha nem is azonnal – a társadalom ellene fordulhat.

„Ha ez a módosítás átmegy, akkor sokan pórul járnak: előbb halnak majd meg, mint hogy a nyugdíjukat élvezhetnék. Oroszok tömegei fognak életük végéig dolgozni” – figyelmeztetett Denisz Parfenov, a kommunista párt politikusa.

A statisztikák szerint igaza van. Oroszországban a férfiak átlagéletkora 65 év. Esetükben ez lenne az új nyugdíjkorhatár, míg a nőknél 63 év. A megszorításoknak része a szegények adójának nevezett áfa emelése is. Költségvetési kiadások megnyirbálása azt jelzi, hogy az orosz gazdaság a kormánypropaganda ellenére gondokkal küzd. Oroszországban a sztálini idők óta változatlan a nyugdíjkorhatár. A kommunista párt a választókra bízta volna a putyini reform sorsát, ám a népszavazási kezdeményezést az orosz Központi Választási Bizottság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!